Het moet voor burgers in Haarlemmermeer makkelijker worden zonne-energie op te wekken en investeringen op dit gebied te doen.
Het moet voor burgers in Haarlemmermeer makkelijker worden zonne-energie op te wekken en investeringen op dit gebied te doen. fabersam (pixabay)

Haarlemmermeer krijgt energiecoöperatie voor zonne-energie

2 september 2021 om 11:33 Overig

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeer moet een energiecoöperatie krijgen zodat het voor burgers makkelijk wordt zonne-energie op te wekken en investeringen op dit gebied te doen. Tijdens de open dag bij duurzaamheidscentrum NMCX op 11 september worden de plannen gepresenteerd. 

Initiatiefnemer Gerard Jägers: “In de energietransitie is het belangrijk dat burgers betrokken zijn bij het inrichten van het landschap voor energie opwek met Zon en Wind. Een energiecoöperatie is een middel om vanuit een groter project de energie te kunnen verdelen onder een groep bewoners. Burgerparticipatie is noodzakelijk bij de energietransitie.” 

Haarlemmermeer heeft al een Coöperatie voor Windenergie (Meer Wind) voor een aantal windmolens in de Haarlemmermeer. “Voor een aantal toekomstige zonneweides rond Schiphol is zo’n energiecoöperatie ook nodig om de bewoners mee te laten doen”, zegt Jägers. “Daarnaast gaan veel VVE’s ook aan de slag met verduurzamen en opwek van (Zonne) energie. Voor deze groep is het kunnen terugvallen op een bestaande energiecoöperatie ook veel makkelijker dan het zelf te moeten organiseren.”

“Ook zouden grote daken belegd kunnen worden met zonnepanelen waarvan dan ook huurders in de buurt kunnen profiteren. Omdat Haarlemmermeer geen Energie Coöperatie heeft voor Zon gaan we deze oprichten en met twee tot drie proefprojecten alles opzetten voor verdere opschaling. We zoeken nog mensen die aan deze coöperatie willen meewerken.” 

Zaterdag 11 september is de landelijke Open Energiedag, waarbij duurzame energieprojecten de deuren openen om een breed publiek kennis te laten maken met hun project. Ook in Haarlemmermeer houden verschillende initiatieven zich bezig met de opwekking en gebruik van lokaal opgewekte groene energie. NCMX is te vinden aan de Prins Hendriklaan 33 in Hoofddorp en zaterdag open tussen 11.00 en 12.30 uur.  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie