In spoedgevallen zijn de ambulances van RAV Kennemerland gemiddeld binnen 9:07 minuten bij de patiënt.
In spoedgevallen zijn de ambulances van RAV Kennemerland gemiddeld binnen 9:07 minuten bij de patiënt. NieuwsFoto

Ambulancezorg snelste van Nederland

15 september 2021 om 11:35 Overig

Goede score veiligheidsregio Kennemerland

HAARLEM Uit de cijfers van Ambulancezorg Nederland blijkt dat de Ambulancezorg in de veiligheidsregio Kennemerland de snelste van Nederland is. In spoedgevallen zijn de ambulances van RAV Kennemerland gemiddeld binnen 9:07 minuten bij de patiënt. Landelijk ligt dit gemiddelde op 10.07 minuten. In Kennemerland is de ambulance in 95,8 procent van de gevallen binnen 15 minuten bij de patiënt. Dit is 0,8 procent gunstiger ten opzichte van de landelijke norm.


Ook de meldkamer Noord-Holland, gevestigd in Haarlem, is de snelste van Nederland. Tussen het moment dat er voor een ambulance gebeld wordt en het moment dat de ambulance vertrekt, zit slechts 1,34 minuut. De landelijk gemiddelde aanname- en uitgiftetijd ligt op 1,54 minuten. Het is juist de samenwerking tussen de meldkamer Ambulancezorg én de ambulanceteams die cruciaal is voor de goede prestaties in Kennemerland en Haarlemmermeer.

TRENDS  De RAV Kennemerland ziet dat de responstijden landelijk gezien steeds meer onder druk komen te staan. Dat komt door een aantal factoren zoals coronapandemie sinds maart 2020 waarbij bijvoorbeeld sprake was van langere aan- en uitkleedprocedures, vele overplaatsingen ten gevolge van overvolle ziekenhuizen, personeelstekorten en een toename van het onnodig gebruik maken van ambulancezorg. 

De 15 minutennorm is een prestatienorm en geen gezondheidsnorm. Het is niet altijd het beste criterium om te beoordelen of er goede zorg is geleverd. De kwaliteit van acute zorg is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de beschikbaarheid van burgerharthulp initiatieven en externe automatische defibrillators (AED’s). Wanneer bij een hartstilstand een AED wordt aangesloten vóór aankomst van de ambulance, zal de overlevingskans significant toenemen. Momenteel worden sectoraal ook andere kwaliteitsindicatoren ontwikkeld waarmee de zorginhoudelijke kwaliteit van de ambulancezorg kan worden bepaald. Hiermee kan goede zorg beter worden verantwoord. De rapportage Kwaliteitskader Ambulancezorg is tegelijk met het Sectorkompas gepubliceerd op de site van Ambulancezorg Nederland (AZN) www.ambulancezorg.nl

Het ambulancevervoer in Kennemerland wordt verzorgd door de Coöperatieve Vereniging Regionale Ambulance Voorziening Kennemerland.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie