Afbeelding
Screenshot

Horeca Haarlemmermeer wacht af met scannen QR-code

Overig

HOOFDDORP Het opvragen van een QR-code aan bezoekers moet nog op gang komen in de horeca van Haarlemmermeer. “We hebben er voorlopig geen tijd voor.”

Sinds zaterdag moeten bezoekers van horeca als zij binnen willen zitten, een QR-code tonen waaruit blijkt dat ze geen corona-risicogeval zijn. Hoewel burgemeester Schuurmans heeft aangegeven te helpen met de uitvoering óf te gaan handhaven, zien veel ondernemers af van deze controle, zoals bij eetcafé en partyzaal Tijnes aan het Arnolduspark en lunchroom Mooca in Winkelcentrum Vier Meren.

“Wanneer mensen een QR-code hebben zullen wij die scannen, maar als mensen dat niet hebben, laten we de keuze aan de gast’’, zegt manager Marcella Smits van Mooca. “Wij willen niemand weigeren. De maatregel om geen gasten binnen te laten zonder code voelt voor veel mensen als uitsluiting, zeker ook vanwege het feit dat het personeel geen vaccinatie of testbewijs nodig heeft. Wij hebben mensen in dienst die geen code hebben en die mogen wél gewoon werken binnen in het restaurant.’’

Martijn Klaassen van restaurant Tijnes stelt dat er op dit moment simpelweg geen mankracht is voor de controle. “Zoals bekend kampt de horeca met een enorm personeelsprobleem. Wij werken met oproepkrachten, en die zijn al lastig te vinden. Wij hebben naast ons eetcafé ook een sportaccommodatie, hierdoor hebben wij twee hoofdingangen. Dit zou dus betekenen dat we twee mensen nodig hebben om de QR-code te scannen. Voor ons is dat lastig en daarom besluiten we om nog niet mee te doen aan de coronapas en iedereen ‘gewoon’ binnen te laten. Ook uit respect voor ieders keuze.’’

Net als veel andere horecaondernemers in Haarlemmermeer wacht hij de ontwikkelingen af. “We hebben begrepen dat er eerst een waarschuwing komt, dan een boete van 2.500 en dan eentje van 10.000 euro. Ik kan me niet permitteren dat te laten plaatsvinden, dan ga ik failliet. Uiteindelijk hebben we geen keuze als dit beleid daadwerkelijk wordt uitgevoerd.”

[Davy Lo en Eric Hoenson

advertentie