Er moest behoorlijk wat werk worden verricht om de haan terg te plaatsen.
Er moest behoorlijk wat werk worden verricht om de haan terg te plaatsen. Ria Baars

Dorpskerk Abbenes is weer compleet mét haan

13 oktober 2021 om 14:24 Overig

ABBENES Het kostte veel geld, maar toch werd besloten dat de omvergeblazen haan op de dorpskerk van Abbenes terug moest. Begin oktober was het zover.  

Het kerkje langs de Hoofdvaart in Abbenes is zo kenmerkend voor het dorp en is al jaren een gemeentelijk monument. De kerk is dan ook al meer dan 150 jaar oud, in 2019 is dat jubileum nog uitgebreid gevierd. Grote schrik toen in maart 2020 op een zonnige zondag de haan plus onderstel van de kerktoren in Abbenes waaide. De brandweer moest eraan te pas komen om de aan de bliksemgeleiders langs de toren bungelende stellage - bol plus windwijzer – zoveel mogelijk onbeschadigd naar beneden te halen. De haan zelf was in de dakgoot beland.

Een ramp voor de kerk, want de schade was enorm, ruim 40.000 euro. De bol, het kruis en de haan waren bevestigd op de koningsstijl, die zijn oorsprong heeft in de torenspits waar men van binnenuit niet bij kon. Dus zou de kerktoren in de steigers moeten en de torenspits ontmanteld worden om een nieuwe bevestiging te maken voor de stellage bovenop de torenspits. Na het nodige overleg met de verzekering en de erfgoedcommissie van de Haarlemmermeer om het financiële plaatje rond te krijgen en na acties die werden gevoerd, zoals een E-veiling en verkoop van tinnen haantjes, werd besloten ondanks dat er voor de kerk zelf nog een flinke kostenpost overblijft, de haan weer terug te plaatsen op de torenspits. Dit kerkje is het aanzien van Abbenes en vervult graag een rol in het dorp voor alle bewoners.

REGENBUI De renovatie van de torenspits begon eind augustus en is op vrijdag 1 oktober voltooid met het terugplaatsen van de haan. In de jaren 60 is de haan ook al eens op zijn plaats teruggezet door Koos Verbaas uit Abbenes, die met een laddertje tegen de torenspits de haan lachend op zijn standaard zette. Voor de terugplaatsing in 2021 was zijn zoon Jos Verbaas bereid de haan terug te plaatsen, niet meer met een laddertje maar met steigerbouw om de toren heen. Jos bleek net als zijn vader geen last van hoogtevrees te hebben. 

De haan, opnieuw bedekt met bladgoud, werd helaas net tijdens een bui op 1 oktober 2021 om 15 uur op zijn plaats hoog boven het dorp teruggeplaatst- met handschoenen dat dan weer wel om het bladgoud niet beschadigen- en schittert weer als nieuw boven Abbenes op de kerktoren.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie