Afbeelding
BDU Archief

Eindelijk: ja-jasticker geldt straks ook in Haarlemmermeer

4 november 2021 om 10:05 Overig

HAARLEMMERMEER Na ruim een jaar van onderzoek gaat Haarlemmermeer ook over op invoering van de ja-jasticker. Wie die op de voordeur plakt geeft aan folders en andere reclame-uitingen te willen ontvangen. Nieuwsbladen zoals HCnieuws worden wel zonder de sticker bezorgd, maar moeten minimaal 30 procent van de inhoud wijden aan lokaal nieuws.

De invoering in Haarlemmermeer had heel wat voeten in de aarde. Waar andere grote gemeenten al lang een dergelijke sticker hebben ingevoerd, had wethouder Mariëtte Sedee wat meer tijd nodig om het een en ander uit te zoeken.   

Voorvechter van de Ja-Ja is Piet Schouten van GroenLinks. Hij bracht via een motie het onderwerp al in oktober 2020 ter sprake in de gemeenteraad.  Hij dacht dat er snel tot actie zou kunnen worden overgegaan. “De aanduiding heeft een flinke impact op het papiergebruik. In Haarlem ontvangt een jaar na invoering nog slechts 17 procent van de huishouders ongeadresseerd drukwerk. Dat zorgde voor een besparing van 6 ton papierafval in 2020. Een meevaller voor de overbelaste papierophalers.”

Toch vroeg burgemeester Schuurmans destijds om uitstel over de ‘zeer sympathieke’ motie die ongetwijfeld veel papier spaart. Maar ze was toen nog bezig met een oriënterend onderzoek over de positie van de lokale kranten en de verspreiders van drukwerk. Schouten vroeg toen om een termijn van een half jaar. Een signaal dat de burgemeester zei goed begrepen te hebben. In februari pakte Schouten het onderwerp opnieuw opnieuw op. Toen was er geen politieke meerderheid en beloofde Sedee in actie te komen met een beleidsvoorstel dat zij vóór de zomer zou presenteren. Uiteindelijk haalde ze ook de later toegezegde termijn van oktober niet omdat invoering ‘helaas allemaal wat ingewikkelder ligt dan in eerste instantie gedacht’.

De ingangsdatum van de Ja-sticker zal naar verwachting pas 1 oktober zijn. De raad moet hier nog een besluit over nemen en in het voorstel van het college staat invoering 9 maanden na het raadsbesluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie