Voor de duur van maximaal twee jaar zijn er drie fte's extra aan handhaving.
Voor de duur van maximaal twee jaar zijn er drie fte's extra aan handhaving. pr

Tijdelijk meer handhavers tegen toenemende jeugdoverlast

5 november 2021 om 09:34 Overig

HAARLEMMERMEER Via interne verschuivingen heeft de gemeente voor de duur van maximaal twee jaar, drie fte’s extra aan handhaving. Zo moet de jeugdoverlast beter kunnen worden aangepakt. Dit geeft B&W als antwoord op vragen van D66 over toenemende problemen op dit gebied.  

Mede door de coronasleur hangen jongeren vaker op straat wat tot ergernis leidt voor omwonenden. Van de Meeberg richtte zich op overlastgevende hangjongeren in de wijk Toolenburg. De gemeente kent de klachten. In de periode van 1 september 2020 tot en met 1 september 2021 zijn daarover 227 klachten binnen gekomen, tegen 1.628 in de rest van Haarlemmermeer. Meer dan één op de acht klachten over jeugd in heel Haarlemmermeer komt dus uit dit stukje Hoofddorp. Overigens zegt dat niet alles over de overlast. Er kunnen ook een paar hardnekkige klagers zitten met een lage tolerantiegrens. 

De klachten betreffen voornamelijk het achterlaten van zwerfvuil. In veel mindere mate betreft het geluidsoverlast. Om dit te voorkomen is het winkelcentrum Toolenburg een aandachtslocatie voor politie, de straatcoaches en de jongerenwerkers van stichting Meerwaarde. Zij spreken jongeren die daar aanwezig zijn altijd aan en wijzen hen op het feit dat zij rekening moeten houden met hun omgeving. Daarbij wijzen zij expliciet op het gebruikmaken van de aanwezige prullenbakken. 

B&W geeft aan er overal in de gemeente straatcoaches worden ingezet om jeugdoverlast tegen te gaan, maar dat er sinds de coronacrisis sprake is van een grote toename van jeugdoverlast en dat de intensiteit van deze overlast is toegenomen. De capaciteit van de straatcoaches was niet genoeg. Intern hebben er daarom verschuivingen plaatsgevonden waardoor sinds kort voor de duur van maximaal twee jaar, drie mensen aan handhaving zijn toegevoegd. Met dit uitgebreide team moet de jeugdoverlast beter aan kunnen worden gepakt. Het betreft een verschuiving van medewerkers vanuit de gebieden. Deze verschuiving kan worden opgevangen door tijdelijke gelden van het Rijk uit de Regeling specifieke uitkering tijdelijke ondersteuning toezicht en handhaving.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie