Verwachte uitbreiding van het woonwagenkamp in de Zuiderdreef in Nieuw Vennep kwam uiteindelijk niet.
Verwachte uitbreiding van het woonwagenkamp in de Zuiderdreef in Nieuw Vennep kwam uiteindelijk niet. Aangeleverd

Woonwagenbewoners uitgepraat en bereid tot ‘harde actie’

9 november 2021 om 09:14 Overig

HOOFDDORP Woonwagenbewoners zijn uitgepraat met de gemeente. “Jarenlang werd er hoop gegeven op meer standplaatsen, maar er gebeurt niets. Het is tijd voor harde actie”, zeggen Barry Joren en Peter Kollof van Woonwagenbelangen Haarlemmermeer.

Joren: “In 1986 heeft het grote woonwagenkamp in Vijfhuizen plaatsgemaakt voor andere doeleinden en werden woonwagenbewoners in Haarlemmermeer onderverdeeld in kleine kampen. Sindsdien is er geen standplaats bij gekomen. Helaas, want ook wij krijgen kinderen en kleinkinderen en die graag hun cultuur en traditie willen voortzetten.”
Hij denkt dat de reden ligt in de slechte naam van woonwagenlocaties bij de overheid en burgers. “Meestal is dit gebaseerd op vooroordelen, maar we zijn ons bewust van waardedaling van koophuizen als er een woonwagenkamp in een wijk gebouwd wordt, hoe verschrikkelijk wij dat ook vinden. Hierdoor is door de overheid jarenlang een uitsterfbeleid gehanteerd. Als iemand een standplaats verliet, werd die opgeheven. Gelukkig is dit in Haarlemmermeer niet gebeurd, maar van bijbouwen is geen sprake.”


“Zestien jaar geleden zijn mijn oudoom en -tante, Hennie Descendre en Gonda Descendre Semler, gaan praten met de gemeente en vanaf 2009 werden de gesprekken concreter. Er werd beloofd dat in de behoefte zou worden voldaan. Echter, het bleef maar duren en duren, totdat woonwagenbelangen Nederland zich ermee ging bemoeien en Hennie en Gonda in de Tweede kamer hun verhaal mochten doen. Daarna is de gemeente met Ymere, planologen en woonwagenbewoners in gesprek gegaan en het aantal gewenste standplaatsen genoteerd: 44.”
De onderhandelingen in 2017 waren hoopvol. Joren: “De beloften waren niet gering. Echter, in 2018 gebeurde er andermaal niets. In 2019 weer niet. Vanaf dat moment zijn andere woonwagenmensen gaan helpen om de gesprekken met de gemeente nu eens concreet te maken, waaronder ik.”
“Een aantal keer werd verteld dat de gemeente graag aan onze behoefte wilde voldoen, en dat zij volop aan het zoeken was naar geschikte locaties. Toen ons om hulp werd gevraagd, hebben wij er een aantal aangewezen. Dit heeft tot niets geleid. De gemeente doet al jaren alsof ze graag wil, maar elke optie wordt afgeschoten. We worden steeds aan het lijntje gehouden. Vorig jaar kwam uitbreiding met vier plekken van de woonwagenkamp in de Zuiderdreef in Nieuw Vennep in beeld, maar dat is recent ook weer afgevallen. Zelfs deze druppel op een gloeiende plaat gaat niet door.”

(Tekst gaat onder de foto door)


Waarom wordt er wel concreet gesproken over een wijk speciaal voor asielzoekers en statushouders, maar worden wij weer naar de achtergrond geschoven?  Foto: Aangeleverd.

“Wij zijn van mening dat wij als woonwagenbewoners te worden gediscrimineerd. Er zijn sinds 1986 veel nieuwe woonwijken gebouwd in Haarlemmermeer, maar nul woonwagenlocaties. Praten heeft geen zin meer, daarom zijn wij voornemens actie te gaan voeren.”
“Wij gaan niet met spandoeken voor het gemeentehuis staan, want dat heeft elders in het land geleid tot het uitlachen van woonwagenbewoners en kritische berichtgeving op social media. We zijn van plan om bij elke nieuwbouwwijk te demonstreren en wekenlang de bouw stil te leggen. Elk stukje gif dat op de grond ligt zullen wij aanvoeren om een bouwstop van bijvoorbeeld het Tudorpark in Hoofddorp te realiseren. Milieuorganisaties worden gevraagd of er een beschermde kever rondloopt. Wij laten alles onderzoeken door specialisten op het gebied van financiën, bouw, milieu en klimaat en zullen zeker gaan demonstreren tegen de discriminatie die ons ten dele valt. Want waarom worden er wel hele woonwijken uit de grond gestampt en geen woonwagenkamp voor 44 woonwagens? Waarom wordt er wel concreet gesproken over een wijk speciaal voor asielzoekers en statushouders, maar worden wij weer naar de achtergrond geschoven?”

[Ondertussen heeft de lokale partij HAP schriftelijke vragen gesteld aan het college en kan HCnieuws daarom geen reactie van de gemeente krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie