Alleen sterretjes en andere zeer licht vuurwerk zijn dit jaar toegestaan.
Alleen sterretjes en andere zeer licht vuurwerk zijn dit jaar toegestaan. Eric Hoenson / BDU

Vuurwerkverbod klap in gezicht ondernemers Haarlemmermeer

Overig

HAARLEMMERMEER Het landelijke vuurwerkverbod is een klap in het gezicht van ondernemers in Haarlemmermeer. Onlangs werd daarover in de gemeenteraad een debat gehouden en kwam een meerderheid tot de conclusie dat nu nog verbieden van het afsteken van vuurwerk een kwestie van onbetrouwbaar bestuur zou zijn. Dit was onder andere gebaseerd op een inspreekactie van Remco Suidgeest van het gelijknamige tuincentrum in Nieuw-Vennep. Hij sprak namens een grote groep vuurwerkverkopende ondernemers in Haarlemmermeer. 

“Acht uur vuurwerk afsteken op oudejaarsdag is een belangrijk familiegebeuren,” zo gaf hij de raad mee. ‘We hebben de afgelopen jaren veel gedaan om het vuurwerk veiliger te maken en de overlast te beperken. Overlast en schade wordt vooral door illegaal vuurwerk veroorzaakt, vaak voor en na de afsteekperiode. Siervuurwerk heeft niet eens de kracht om prullenbakken op te blazen. Een verbod heeft dus geen invloed op geknal in de nacht.”

Hij gaf de raadsleden de schade mee van 32.000 euro in de vuurwerkloze jaarwisseling van 2021, die hoger was dan het jaar ervoor, waarin nog wel mocht worden afgestoken. De cijfers kloppen overigens wel voor Haarlemmermeer, maar in de meeste delen van Nederland was de schade in de openbare ruimte minder. 

Suidgeest wees verder op de financiële schade die een verbod met zich meebrengt. De verkoop duurt weliswaar maar drie dagen, maar de voorbereiding en kosten gaan het hele jaar door. Er moet worden besteld, maatregelen genomen voor een veilige verkoop, folders worden gemaakt en advertenties in kranten worden gereserveerd. 

De gemeenteraad ging in een meerderheid mee met hem en daarom was het opvallend dat een buurgemeente als Bloemendaal wél voor een vuurwerkverbod koos. Die gemeente volgde daarmee het voorbeeld van Haarlem en Amsterdam, die al eerder dit jaar kozen voor een verbod op consumentenvuurwerk. Er was zelfs bij liefhebbers al sprake van een uitwijken naar Haarlemmermeer om ouderwets te kunnen knallen. Het kabinet heeft daar nu een streep door getrokken. Alleen sterretjes en andere zeer licht vuurwerk zijn dit jaar toegestaan.

advertentie