Huizen in de jaren dertigstijl in de Hoofddorpse wijk Toolenburg.
Huizen in de jaren dertigstijl in de Hoofddorpse wijk Toolenburg. ,maps

Inwoners Badhoevedorp willen en krijgen nieuwbouw in stijl jaren ‘30

26 november 2021 om 15:03 Overig

BADHOEVEDORP Inwoners Badhoevedorp willen en krijgen in hun centrum nieuwbouw met een jaren ‘30 uitstraling. In het deze week gepresenteerde concept-beeldkwaliteitsplan wordt een deel van de nieuwbouwplannen gepresenteerd.  

Op het gebied van de voormalige A9 zijn maximaal 30 woningen voor centrum Oost en 42 woningen voor centrum West gepland. Er wordt daarbij vooral gelet op uitstraling en klasse. Gevarieerd subtiel bouwen met baksteen staat centraal en er komen haagjes rondom parkeerplaatsen, zodat blik uit het zicht is.  Langs de vaarten in de oevers staan vaak treurwilgen. Om zoveel mogelijk eenheid in het dorp te bereiken wordt dezelfde bestrating toegepast als in Quatrebras. Verder worden de entrees van de woning benadrukt, bijvoorbeeld door verfijning van de luifel en de opstap naar de deur bijzonder te maken.
Wethouder Mariëtte Sedee spreekt over een vergelijking ‘bijna met Heemstede en Bloemendaal’.

Met de plannen moet de samenhang en eenheid in het centrum gestalte krijgen. Daarop wordt teruggegrepen naar de tijd van ziel van Badhoevedorp, die volgens de planmakers is te vinden in de eerste verstedelijking in de jaren dertig. Dat sluit dus prima aan bij wensen van de bevolking, zo blijkt uit de raadpleging via JouwBadhoevedorp.nl, dat 600 deelnemers telde. Badhoevedorpers houden graag vast aan de oorspronkelijke tuindorpse groene identiteit en willen niet opgaan in de toenemende verstedelijking van Amsterdam.

“We streven naar meer samenhang, eenvoud en eenheid in Badhoevedorp Centrum”, zo laat B & W weten. “Dit betekent ook dat er gezocht wordt naar samenhang tussen de bouwfasen Centrum West, Midden en Oost. In het Masterplan Badhoevedorp is het de wens van inwoners om Badhoevedorp het dorpse karakter te verstevigen. Met het herontwikkelen van het centrum ontstaat de kans om dit te herstellen.”

;

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie