Als het aan wethouder Nobel (links) ligt worden er snel spijkers met koppen geslagen.
Als het aan wethouder Nobel (links) ligt worden er snel spijkers met koppen geslagen. Gemeente

Gemeenteraad aan zet bij ambitieus woningbouwproject Haarlemmermeer

29 november 2021 om 16:42 Overig

HAARLEMMERMEER In Haarlemmermeer worden de komende twintig jaar 20.000 woningen gebouwd. De gebieden waar dit mogelijk is, zijn al aangewezen. Als de Noord/Zuidlijn doorgetrokken wordt naar Hoofddorp, kunnen er in het stationsgebied nog eens 10.000 woningen extra bijkomen. 

Met deze 30.000 woningen krijgt de gemeente bijna de helft van het huidige aantal woningen erbij. Het aantal inwoners groeit naar 200.000. Er is een plan gemaakt om te zorgen dat deze groei past in de omgeving en goed verloopt. Dit plan – de Investeringsstrategie Schaalsprong Wonen - ligt nu bij de gemeenteraad voor een besluit.  

Wethouder Woningbouw Jurgen Nobel: “Dit plan geeft inzicht in hoe de woningbouwopgave er precies uitziet en welke investering er minimaal nodig is om ook echt zoveel woningen te realiseren. We kunnen het niet alleen. Hier hebben wij hulp voor nodig, van de provincie, van het Rijk, maar ook van de diverse ontwikkelaars en bouwers. Bouwen doen we samen. Zo helpt het Rijk met investeringen die de bouw van betaalbare woningen mogelijk maakt. De provincie helpt weer bij de aanleg of verbreding van wegen en het doortrekken van openbaar vervoer.”  

Het college vindt het belangrijk dat het karakter van Haarlemmermeer behouden blijft: de 31 dorpen en kernen met elk hun eigen sfeer, het boerenlandschap, de polderwegen, gemalen en de Ringvaart. Met ruimte voor groen, water en recreatie. Het bijbouwen van zoveel woningen is daarom een uitdaging. De gemeente bouwt niet zelf, maar geeft op hoofdlijnen aan hoe, waar en wat gebouwd kan worden. Zo is ervoor gekozen om in Hoofddorp en Nieuw-Vennep hoger en dichter op elkaar te bouwen.  

De Investeringsstrategie Schaalsprong Wonen laat niet alleen zien waar de woningen komen maar ook hoe je op deze plekken prettig kunt wonen. Denk aan genoeg parken, scholen en plekken om buiten te sporten. Zo heeft PARK21 een belangrijke rol voor Hoofddorp en Nieuw-Vennep als het gaat om recreëren, sporten of ontmoeten. Ook moeten de nieuwe wijken goed bereikbaar zijn, niet alleen met de auto, maar ook met de fiets en het openbaar vervoer.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie