Zippora: 'Ik zal de waterlinies en de polder missen'.
Zippora: 'Ik zal de waterlinies en de polder missen'. pr

Zippora Elders verlaat Kunstfort Vijfhuizen voor baan in Berlijn

Overig

HOOFDDORP Zippora Elders verlaat na bijna zes jaar directeurschap het Kunstfort bij Vijfhuizen. Ze heeft een baan gevonden bij de gerenommeerde kunstinstelling Gropius Bau in Berlijn. 

Zippora trad in juli 2016 aan als artistiek directeur bij het Kunstfort en is sinds 2018 ook algemeen directeur. Zij vergrootte de lokale en internationale zichtbaarheid van de instelling, verenigde erfgoed, ecologie en beeldende kunst onder de thema’s ‘sciencefiction’ en ‘betovering, helen en vruchtbaarheid’, en initieerde diverse regionale, landelijke en internationale samenwerkingen. 

De directeur was de samensteller van het artistieke programma. Tijdens haar curatorschap bracht het Kunstfort solotentoonstellingen met onder andere Erik Andriesse, Botond Keresztesi, Kokou Ferdinand Makouvia en Charlott Weise. Verder waren onder haar hoed thematische presentaties, interventies en publieksprogramma’s met onder andere Bogomir Doringer, Roderick Hietbrink en Susanne Kriemann.

Bestuursvoorzitter Jan Hoekema: “We zijn zeer verheugd voor Zippora over deze prachtige stap en dankbaar voor de bekendheid en stabiliteit waarmee ze het Kunstfort achterlaat.” Onder Zippora’s directoraat ontwikkelde het Kunstfort samenwerkingen met onder meer Amsterdam Dance Event, De Appel, Extra City, Haarlemse Lente, If I Can’t Dance, Sandberg Instituut, Valley of the Possible en De Waag.

Ook werden bestaande samenwerkingen met Haarlemmermeermuseum de Cruquius, Podium voor Architectuur, Kunstfort Bee Heroes, Poppodium Duycker en andere Haarlemmermeerse initiatieven verder verdiept, en de banden met partners, overheden en subsidiënten versterkt.

“Ze heeft mogelijk gemaakt dat het team kon worden uitgebreid en de organisatie verder gestructureerd met implementatie van de codes Diversiteit & Inclusie, Fair Practice en Cultural Governance”, complimenteert Hoekema. ““We weten zeker dat Zippora’s betrokken artistieke visie en sensitieve leiderschap ook bij Gropius Bau vruchtbare bodem zal vinden.”

Zippora geeft aan dat Het Kunstfort heeft een warme plek in haar hart heeft. “Wat is het toch inspirerend om te mogen programmeren en verblijven op dit groene schiereiland, met het mooie fort en de indrukwekkende genieloods, het restaurant, de ateliers en omwonenden. Ik zal de waterlinies en de polder missen! Ik ben blij dat ik op zulk bijzonder erfgoed heb mogen werken als curator en directeur, en dank alle kunstenaars, collega’s, vrijwilligers en partners voor hun vertrouwen en samenwerking.”

Zippora blijft bij het Kunstfort betrokken tot begin april en stelt nog het lenteprogramma samen. Ze begint in december met de overgangsperiode naar Gropius Bau. In het voorjaar organiseert het Kunstfort een afscheidsbijeenkomst voor genodigden. De procedure voor het vinden van een opvolger is gepland van december tot en met april.

Hierbij de link naar de nog lopende tentoonstelling van Miloš Tra­ki­lovic: https://www.kunstfort.nl/nl/tentoonstellingen/milos-trakilovic/

advertentie
advertentie