Volgens Tjarda Reesink van Forza is voor veel mishandelde kinderen het gebruik van de telefoonlijn vaak een te hoge drempel.
Volgens Tjarda Reesink van Forza is voor veel mishandelde kinderen het gebruik van de telefoonlijn vaak een te hoge drempel. Pixabay

Brievenbussen bij scholen om kindermishandeling te melden

1 december 2021 om 08:19 Overig

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer gaat onderzoek doen naar betere methodes om vroeg signalering van kindermishandeling te kunnen waarnemen. Een van de methodes die daarbij een rol zou kunnen spelen is de methodiek Superheld Wijs. Dit gebeurt naar aanleiding van een motie van Forza-raadslid Tjarda Reesink. Zij diende een motie in naar aanleiding van de maand tegen kindermishandeling en relationeel geweld.

Met de methode Superheld Wijs wordt voor kinderen een alternatief geboden voor de kindertelefoon. Volgens Reesink is voor veel mishandelde kinderen het gebruik van de telefoonlijn of directe consultatie met een vertrouwenspersoon vaak een te hoge drempel. Met de methode Superheld Wijs worden afgesloten brievenbussen bij scholen opgehangen waar kinderen dan een briefje in kunnen doen met naam en contactgegevens. Dan wordt er op gepaste wijze contact opgenomen met het kind. 

VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie-SGP steunde de motie tot onderzoek direct. Charlotte van der Meij (D66): ‘’Elk kind dat wij kunnen helpen om huiselijk geweld bespaard te blijven is enorme winst en niet in geld uit te drukken’’. HAP, CDA en de PvdA vonden de motie sympathiek maar wilde eerst de reactie van de wethouder afwachten alvorens een beslissing te nemen.

Wethouder Fouad Sidali was blij met de aandacht die de motie vroeg maar wees erop dat er een regiovisie klaarligt waarin op dit gebied diverse inspanningen worden genoemd en dat in 2022 met het onderwijs gesprekken zullen worden gevoerd over dit onderwerp. Sidali vond de motie daarom in eerste instantie overbodig.

De voltallige gemeenteraad was het echter niet eens met de wethouder en stemde unaniem voor de motie van Forza.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie