De Ja-sticker zou in Haarlemmermeer 600.000 kilogram papierafval per jaar besparen.
De Ja-sticker zou in Haarlemmermeer 600.000 kilogram papierafval per jaar besparen. Eric Hoenson / BDU
Ingezonden

Ja-sticker moet worden ingevoerd

8 december 2021 om 16:16 Overig

HAARLEMMERMEER Een bijdrage van Ani Zalinyan (kandidaat-raadslid GroenLinks Haarlemmermeer) over de invoering van de ja-stciker, waarover deze maand in de gemeenteraad wordt gestemd.

Een aantal partijen is tegen de invoering van dit systeem. De voornaamste redenen die worden genoemd zijn: ‘wat we nu hebben is een goed werkend systeem’, ‘de ondernemers worden benadeeld’ en ‘we doen het al jaren zo’. Ten eerste is het interessant om te kijken naar de lokale ondernemers. Een blik in het folderpakket leert dat vooral grote winkelketens gebruik maken van de folderlevering. Voor veel lokale ondernemers biedt dit systeem juist kansen om te adverteren in de lokale huis-aan-huis bladen, die gewoon worden bezorgd met de ja sticker. Daarnaast zijn onze ondernemers slagvaardig met lokale klantbinding. Dit is goed voor de lokale economie en voor de lokale pers, kranten zoals HC-nieuws. 

Op het moment dat we aangekomen zijn bij het argument ‘we doen het al jaren zo’, breekt mijn klomp. Dat is een teken dat veel dingen op de automatische piloot gebeuren. En laat dat nou net funest zijn voor de manier waarop beleid en regelgeving vormgegeven worden door de gemeente. Er is dan geen ruimte meer voor reflectie en evaluatie. Dit hangt natuurlijk ook samen met het argument dat gedacht wordt dat het een goed werkend systeem is. Wat is dan ‘goed’ in dit geval? Is het goed omdat we het al jaren zo doen? 

Naar dit systeem van het ontvangen van reclamefolders zijn vele onderzoeken gedaan en de resultaten zijn choquerend. Bij de overstap naar een ja sticker kan nog 600.000 kilogram papierafval per jaar bespaard worden. Om een illustratie te geven; van 1 boom kan ongeveer 300 kilogram papier worden gemaakt (witte a4tjes). Een rekensommetje is dan snel gemaakt. 600.000 kilogram delen door 300 kilogram zijn 2.000 bomen. Er worden jaarlijks 2.000 bomen gekapt omdat er partijen zijn die denken dat we een goed werkend systeem hebben. Bomen die we juist de komende jaren zo hard nodig hebben. 2.000 bomen per jaar! Laat het even inwerken. Is dat een goed werkend systeem? Zeker niet.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie