Kees van der Veer aan werk bij het maken van luchtfoto's van Haarlemmermeer.
Kees van der Veer aan werk bij het maken van luchtfoto's van Haarlemmermeer. Kees van der Veer

Kees van der Veer: ‘Als ik vleugels zou hebben vloog ik elke dag’

Overig

HAARLEMMERMEER De afgelopen maanden hebben we in de rubriek Haarlemmermeer van Boven een overzicht gegeven van de gemeente. De luchtfoto’s zijn op, vandaar dat we als afsluiting de maker Kees van der Veer aan het woord laten. 

“Velen vluchten heb ik gemaakt met een zweefvliegtuig, ballonvaart, sportvliegtuig, lijnvluchten en helikopter. Van ballonvaarten gaat een rust uit; af en toe hoor je de gasvlam en verder wat geluiden vanaf de grond. Met een helikoptervlucht is het wel een andere belevenis. Dat gaat gepaard met een bak herrie en trillingen, maar met een glazen bol om je heen is het wel erg mooi. Het zweven in de ruimte beleef je meer dan met een vliegtuig.”

“Aan mijn kant van de helikopter is het raam open zodat ik met de camera een prachtig beeld heb. Met Ryfas helikopters van vliegveld Hilversum heb ik vele luchtfoto’s kunnen maken. Van boven is alles veel mooier en overzichtelijker. Heel veel woonwijken zijn in keurige blokken verdeeld al zou je dat niet zeggen vanaf de grond. Ook de landerijen en recreatieparken zijn prachtig gekleurde vlakken. Kortom als ik vleugels zou hebben dan vloog ik iedere dag.”

“Mijn eerste helikoptervlucht boven Haarlemmermeer was in mei 2010. Dat was zo ontzettend mooi dat ik in hetzelfde jaar in augustus nog een vlucht heb gemaakt. De volgende vluchten zijn geweest in mei 2011, augustus 2017 en de laatste in juni 2021. Het is mooi om te zien wat er allemaal is veranderd in elf jaar tijd. Haarlemmermeer heeft en krijgt wel heel veel woonwijken.”

“De volgende vlucht wordt gemaakt in juni of juli 2022. Dan wil ik mijn fotoprojecten van Hyde Park en van restaurant Gerritshoeve bij het station ook een keer van bovenaf fotograferen. Als ik dan toch boven Hoofddorp vlieg neem ik het een en ander mee van Haarlemmermeer.  Dat hangt ook van de vluchtverkeersleiding van Schiphol af: zij bepalen waar we wel en niet mogen komen.”

“Zomaar even een vluchtje maken is er namelijk echt niet bij. Van tevoren dien je een plan in bij Schiphol. Dan wachten op mooi helder weer en of de helikopter beschikbaar is en of Schiphol toestemming geeft voor het maken van een vlucht.”

advertentie