Schuurmans: ‘De tomeloze inzet van vrijwilligers, ondernemers en inwoners laat de kracht van Haarlemmermeer zien.’
Schuurmans: ‘De tomeloze inzet van vrijwilligers, ondernemers en inwoners laat de kracht van Haarlemmermeer zien.’ Screenshot

Optimistische Schuurmans op 1 januari: ‘Kijk naar wat er wél kan’

Overig

HAARLEMMERMEER In haar nieuwjaarsboodschap op 1 januari heeft burgemeester Marianne Schuurmans gewezen op de term ‘omdenken’. “Kijk naar wat er wél kan, in plaats van wat niet mogelijk is”, gaf ze de bevolking van Haarlemmermeer mee.  

Omdenken is een opkomende therapeutische methode waarbij wordt gewezen op de mogelijkheid negatieve gedachten om te zetten in positiviteit. Schuurmans speelt hiermee in op de gevolgen van de coronacrisis en de terugkerende beperkingen voor de samenleving, met name voor de ondernemers. Maar daar liggen ook kansen.

“De tomeloze inzet van vrijwilligers, ondernemers en inwoners laat de kracht van Haarlemmermeer zien. We moeten er rekening mee houden dat covid-19 niet meer uit ons leven verdwijnt. Maar úw gemeenschapszin, úw veerkracht maakt dat ik hoopvol ben gestemd over 2022,” sprak ze.

Andere onderdelen uit haar toespraak, die opnieuw online moest plaatsvinden: “Het afgelopen jaar is niet makkelijk geweest. Na een hoopvolle zomer volgde deze herfst weer de teleurstelling van een nieuwe set maatregelen. Toch hebben we het afgelopen jaar laten zien dat we over grote vitaliteit en veerkracht beschikken.”

“Onze economie werd hard geraakt, maar ondanks het feit dat we nog niet op ons oude niveau van 2019 zijn, hebben we dankzij onze lokale, nationale en internationale ondernemers onze koppositie als economische toplocatie van Nederland weer in kunnen nemen. Veel ondernemers hebben een moeilijke tijd achter de rug, maar in plaats van opgeven, vonden zij zichzelf en hun bedrijf opnieuw uit. Dat getuigt van creativiteit en lef en het laat de pioniersgeest zien waarmee Haarlemmermeer groot is geworden.”

Ze wees op de stevige plek van Haarlemmermeer in de regio. “Het afgelopen jaar zijn er meer bedrijven bij gekomen dan dat er failliet zijn gegaan. Het aantal openstaande vacatures is enorm. Dat zorgt wel voor uitdagingen, want hoe gaan we er voor zorgen dat banen in sectoren als de zorg, onderwijs en techniek gevuld krijgen?”

Schuurmans noemde verder onder andere de gemeenschapszin in de samenleving, de inzet voor het beperken van de hinder van Schiphol, het beschermen van het weidse polderlandschap, de ambitieuze woningbouwplannen, de metamorfose van het Raadhuisplein en de enorme inzet voor het onderwijs. 

advertentie