Het wordt opnieuw een belangrijk jaar voor Haarlemmermeer.
Het wordt opnieuw een belangrijk jaar voor Haarlemmermeer. Iris/Pixabay

We nemen een kijkje in 2022: dit gebeurt er komend jaar

5 januari 2022 om 09:01 Overig

HAARLEMMERMEER Een glazen bol heeft de redactie van deze krant uiteraard niet, maar toch valt al genoeg te voorspellen hoe in 2022 er voor Haarlemmermeer gaat uitzien.  We nemen een kijkje in het nieuwe jaar.  

MENSEN * Koos de Vries, lijstrekker van de ChristenUnie/SGP Haarlemmermeer verlaat in maart na dertien jaar de lokale politiek.

* Zippora Elders gaat na bijna zes jaar directeurschap weg bij het Kunstfort bij Vijfhuizen. Ze heeft een baan gevonden bij de gerenommeerde kunstinstelling Gropius Bau in Berlijn. In maart neemt ze afscheid.

* Kees van de Veer gaat opnieuw Haarlemmermeer van boven fotograferen, ergens in juni of juli. Hij wil zijn fotoprojecten van Hyde Park en restaurant Gerritshoeve van bovenaf fotograferen. 

* Paul Heuberger is per 1 januari de nieuwe gebiedsmanager voor Haarlemmermeer Noord. Hij is de opvolger van Jarno Kamphuis.

* Fitnessicoon Duco Bauwens gaat in 2022 aan de slag als clubmanager bij Healthclub Nu in Heemstede en stopt met zijn lessen Nieuw-Vennep in Beweging.

* Politicus Rinus Beusenberg van SHR wil op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, 16 maart 2.555.555 keer touwtje te hebben gesprongen, dit om geld in te zamelen voor de voedselbank.

 

MILIEU * Vanaf 2022 start in Haarlemmermeer een twee jarige pilot autodelen. Doel van de pilot is om het gebruik van deelauto’s in Haarlemmermeer aan te moedigen.

* De verwachting is dat in 2022 de eerste coöperatie voor zonne-energie van Haarlemmermeer kan beginnen met het leggen van zonnepanelen.

* Het nieuwe kabinet wil dit jaar een beslissing nemen over de opening van Lelystad Airport. Daarmee zouden veel vakantievluchten kunnen worden overgenomen wat betekent meer nachtrust boven Haarlemmermeer.

*   Vanaf 1 januari stijgt de subsidie voor warmtepompen van 20 naar gemiddeld 30 procent van de totale investeringskosten. De subsidieverhoging geldt voor ten minste drie jaar.

* Het mediterraan draaigatje, een mier uit Zuid-Europa zorgt voor veel overlast in Haarlemmermeer. De gemeente gaat vanaf het voorjaar over tot bestrijding over. 

RECREATIE * Haarlemmermeer gaat in 2022 onderdeel uitmaken van het nog aan te leggen Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Dit nieuwe wandelnetwerk wordt in 2022 ingericht. 

* Het Paviljoen in het Haarlemmermeerse Bos wordt komend jaar gebombardeerd als gemeentelijk monument, tenminste, als er door belanghebbenden geen bezwaar wordt aangetekend. 

* Restaurant De Gerritshoeve gaat komende zomer open. Niet in maart zoals architect/bouwer Gijs de Waal had gewild, maar dan toch wel een paar maanden later. 

* De liniedijken die horen bij de Stelling van Amsterdam worden vanaf 2022 hersteld en beter herkenbaar gemaakt. Het gaat om onder andere beplanting, markeringen en het beter zichtbaar maken van wandel- en fietsroutes.

* Het Gemaal Cruquius kan dankzij een bijdrage van ruim 438.000 euro beginnen met de restauratie van de gietijzeren onderdelen van dit gemaal onder de waterlijn. 

* Het Nederlands Transport Museum mag in elk geval heel 2022 nog blijven op de tijdelijke locatie in Nieuw-Vennep.  

POLITIEK * In maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
* Rond februari zal de tijdelijke huisvesting van de gemeente open gaan omdat het raadhuis plat gaat om plaats te maken voor nieuwbouw.  De gemeente werkt enkele jaren vanuit de gebouwen De Polderlanden en de Taurusavenue 155.

* De gemeente gaat opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht invoeren voor koopwoningen tot 500.000 euro. Naar verwachting zal in februari 2022 hierover in de raad worden gesproken. Het definitief invoeren vergt minstens een half jaar extra tijd.

* Gemeentelijk specialisten op het gebied van inburgering gaan in 2022 op bezoek bij een asielzoekerscentrum om kennis te maken met een verwachte nieuwkomer, nog voordat die woont in Haarlemmermeer. Zo moet een succesvolle integratie worden bevorderd. 

* De gemeenteraad kan in 2022 de Omgevingsvisie Haarlemmermeer 2040 vaststellen. De visie gaat over de toekomst van de Haarlemmermeer.
 

WONEN * De eerste projectontwikkelaars voor de nieuwe wijk Lincolnpark worden geselecteerd. Het gebruik van duurzame materialen en slimme water- en energieoplossingen speelt daarbij een belangrijke rol.

* In en rond de monumentale stolpboerderij De Landman op de hoek van de Hoofdweg en de Bennebroekerweg nabij het Tudorpark in Hoofddorp wordt een plan uitgewerkt voor twaalf luxe koopwoningen.  

INFRASTRUCTUUR * Rond februari moet de flinke opknapbeurt van de Vijfhuizerbrug klaar zijn. De brug over de Ringvaart die de Haarlemse wijk Schalkwijk en Vijfhuizen verbindt, was al sinds afgelopen maandag 1 november afgesloten. Het werk wordt gedaan door civieltechnisch bedrijf Griekspoor uit Nieuw-Vennep.

* De gemeente gaat de verkeerssituatie op de parallelweg, grenzend aan de Kruisweg te Rozenburg (N196) veiliger maken. Begin 2022 worden de verkeerslichten meer zichtbaar gemaakt, er komt een tweede verkeerslicht boven de weg, en er worden extra waarschuwingsborden geplaatst. Op de weg zijn het afgelopen jaar diverse ongelukken geweest.

* Het brede overleg over de ontwikkeling van de luchthaven in de Omgevingsraad Schiphol stopt per 1 januari.  Het ‘poldermodel’ met als deelnemers gemeenten, provincies, bewonersvertegenwoordigers, de luchtvaartsector en brancheorganisaties werkt niet meer. 

* Een groep van zeventien Vennepers en mensen uit dorpen in de buurt denkt mee over een nieuwe woonwijk aan de westkant van Nieuw-Vennep. Dat doen ze samen met gemeente en ontwikkelaars. In februari komt de klankbordgroep waarschijnlijk weer bij elkaar. 

* Eind 2022 beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de woningbouw in  Centrum Oost en West van Badhoevedorp. Het gaat opgeteld maximaal 72 woningen.

* De provincie Noord-Holland, netbeheerders Liander en TenneT en gemeenten gaan in 2022 samen in een Taskforce aan de slag om transformatorstations en elektriciteitskabels zo snel mogelijk te verzwaren. Het elektriciteitsnetwerk heeft op verschillende plekken zoals Haarlemmermeer zijn maximale capaciteit bereikt   

ECONOMIE * De provincie stelt geld beschikbaar om de aantrekkelijkheid van winkelgebieden te verbeteren. Ondernemers kunnen de subsidie gebruiken om bijvoorbeeld leegstand terug te dringen, duurzame maatregelen te realiseren of een gezamenlijke webshop op te zetten. Aanvragen kunnen vanaf 6 januari worden ingediend.

* Nog tot 1 oktober mag de horeca gebruik maken van ruimere terrassen op stoepen en parkeerplaatsen. Zo moet de moet de pijn van de coronamaatregelen worden verzacht.

* Rond oktober wordt de invoering van de de Ja-sticker verwacht. Wie die op de voordeur plakt geeft aan graag folders en andere reclame-uitingen te willen ontvangen. Nieuwsbladen zoals HCnieuws worden wel zonder de sticker bezorgd.

* Eigenaar Wereldhave gooit haar deel van winkelcentrum Vier Meren op de schop en lanceert een totaal nieuwe strategie. Vanaf januari gaat de verbouw beginnen. 

MAATSCHAPPIJ * In Nieuw-Vennep begint op 1 februari het juniorcollege, een onderwijsvoorziening voor 10- tot 14-jarigen. Leerlingen krijgen twee jaar langer de kans om zich te ontwikkelen voordat ze definitief overstappen naar het voortgezet onderwijs. Later in het jaar krijgt ook Hoofddorp een dergelijke voorziening.

* Fietsmaatjes.NL en Stichting Zorg en Zekerheid gaan samenwerken om Fietsmaatjes voor iedereen in Haarlemmermeer bereikbaar te maken. Op woensdagavond 26 januari is er een online informatiebijeenkomst.

* De normen voor de voedselbank worden komend jaar versoepeld waardoor de Voedselbank Haarlemmermeer een sterkte uitbreiding verwacht van haar huidige klantenbestand van 430 gezinnen.

* Het Herbert Vissers College en Stichting Jong Leren openen op 31 januari het eerste tienercollege in Haarlemmermeer: 10&Meer. Doelgroep is leerlingen die een extra uitdaging zoeken of voor wie de middelbare school te vroeg komt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie