Afbeelding
Trudy Witteman

Clubicoon Bob Bekker overleden: Pancratius verliest grootste fan

Overig

BADHOEVEDORP RKSV Pancratius heeft vele supporters. De grootste supporter is de club verloren. Bob Bekker. Vrijdag 7 januari is hij na een afnemende gezondheid op 84-jarige leeftijd overleden. De club, zíjn club, is in rouw. Op het complex hangen de vlaggen halfstok. 

Een echte Pancratiaan, een clubicoon, een aimabel mens. Zo omschrijft voorzitter Harry den Arend de overleden Bob Bekker die liefst 75 jaar lid was van de vereniging. “Als voetballer, maar veel meer nog als bestuurslid heeft Bob heel veel betekend voor de club. Wij zijn Mister Pancratius daarvoor veel dank verschuldigd. Drie kwart eeuw was hij lid en ruim een halve eeuw heeft hij geen wedstrijd van het eerste elftal gemist. Niet veel mensen kunnen dat zeggen.”

[VLOTTE PEN] Als jongen van 9 wordt Bob op 1 augustus 1946 lid van de Rooms-Katholieke Sport Vereniging St. Pancratius, toen nog gevestigd in Sloten. Bob gaat meer doen dan voetballen alleen. Na eerst vijf jaar jeugdsecretaris treedt hij in 1961 toe tot het hoofdbestuur en in 1968 tot het dagelijks bestuur van de club. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Piet die 10 jaar voorzitter is geweest. Bob neemt de functie van secretaris op zich. Vanwege de groei van de club een niet geringe klus waar hij zich bijna twintig jaar met hart en ziel aan heeft gegeven. In 1986 legt hij zijn altijd vlotte pen neer, maar blijft op vele fronten actief betrokken bij de vereniging. Immers, Bob zonder Pancratius is niet voor te stellen, omgekeerd trouwens ook niet. 

“Bob is altijd vooruitstrevend geweest”, zegt Harry den Arend. “Samen met de toenmalige voorzitter Jan Kager heeft hij begin jaren 70 de verouderde statuten aangepast waardoor onder meer het woord Sint uit de naamgeving verdween. Inmiddels zijn fusiebesprekingen gaande met buurman SC Badhoevedorp. Bob zou een fusie toegejuicht hebben. Samen ben je sterker, zei hij altijd.”

Tot op het laatst toe liep Bob bij de thuiswedstrijden van het eerste zijn rondjes langs het veld. Altijd een praatje makend en nog al eens mopperend op de speelwijze in het veld. Met in de rust een kop soep en na afloop een drankje. Zijn vaste patroon. En ook tot het laatst toe schreef hij bij alle thuiswedstrijden van de hoofdmacht het voorwoord in het programmaboekje. 

[ONDERSCHEIDINGEN] Voor zijn vele verdiensten voor de vereniging en op maatschappelijk gebied is Bob Bekker verschillende malen onderscheiden. Zo heeft de club hem benoemd tot erelid, kreeg hij de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau en eerde de KNVB hem vorig jaar met de Gouden Speld van Verdienste. De onderscheiding lag al een tijdje klaar en zou uitgereikt worden tijdens het 90-jarig bestaan van de vereniging in mei 2020, maar corona gooide roet in het eten. 

De uitvaartdienst vindt op donderdag 13 januari om 11.00 uur in besloten kring plaats in de Engelbewaarderkerk in Badhoevedorp. Op zijn reis naar het crematorium doet Bob rond 14.00 uur voor de laatste maal Pancratius aan waar hij met een erehaag zal worden bedankt en herdacht.

Frans Witteman

advertentie