Martijn en Ilona met hun kinderen Rosalien, Rosanne en Ruben tijdens een vakantie in Zweden.
Martijn en Ilona met hun kinderen Rosalien, Rosanne en Ruben tijdens een vakantie in Zweden. Aangeleverd

‘Ik Vertrek’ vanuit Nieuw-Vennep: Martijn en Ilona met kinderen naar camping in Zweden

22 januari 2022 om 10:21 Overig

NIEUW-VENNEP Wonen in een prachtige natuur, samen met haar man een onderneming runnen en nieuwe dingen ontdekken. Daar kijkt Ilona van Pelt het meest naar uit bij haar emigratie. Eind januari gaat ze met haar man Martijn en drie kinderen naar een dorpje in Zweden waar ze een camping hebben gekocht.

In alle drukte kan de Vennepse nog net een uurtje vinden voor een interview via Zoom. “Het is aardig wat werk”, nuanceert ze nog. “Het huis verkopen is en blijft spannend, ook in deze tijd. Verzekeringen regelen, abonnementen opzeggen, de overdracht van de school doen en daar een nieuwe school zoeken. Er moet een verhuisbedrijf komen, je gaat bepalen wat je meeneemt of juist achterlaat. Verder moet een businessplan voor het bedrijf worden uitgewerkt. En we willen de taal leren. In Zweden wordt veel en goed Engels gesproken, maar als je wilt integreren, is communicatie in het Zweeds belangrijk. Een BSN-nummer kunnen we pas aanvragen als we daar zijn.” 

Aan motivatie zal het niet liggen. Ilona en haar man zijn verzot op Scandinavië en gaan daar al jaren op vakantie. Vaak kwam het gevoel om er te gaan wonen. Een nieuw leven opbouwen. Om meerdere redenen werden de plannen steeds uitgesteld. Nu de kinderen Rosalien twaalf jaar, Rosanne tien jaar en Ruben acht jaar op leeftijd raken, was het een kwestie van nu of nooit vinden de ouders. “We gaan graag als gezin en over tien jaar is dat niet meer mogelijk dan hebben de kinderen echt hun eigen leven opgebouwd in Nederland.

(Tekst gaat onder de foto verder)


Hier ligt de toekomst van het Vennepse gezin: Camp Route 45 in Hammerdal.  

“Deze zomer hebben we de knoop doorgehakt en ‘ja’ tegen elkaar gezegd. De kinderen hebben er ook zin in, voor zover ze het kunnen overzien natuurlijk. We willen graag een camping runnen, alleen is het aanbod niet zo groot. Onze eerste keus werd voor onze neus weggekaapt. Dat was een teleurstelling. Een dag later kwamen we tot onze verbazing op een achteraf-site weer iets aantrekkelijks te koop tegen: Camp Route 45 in Hammerdal.” 

“We hebben direct contact gezocht met de eigenaar en aangezien een Belgisch stel niet snel genoeg de financiering rond kreeg, hadden wij een kans. We hadden al tickets en een auto geboekt voor de herfstvakantie, dus we konden direct gaan kijken. De ligging, de bereikbaarheid, de scholen, kortom het plaatje klopte, We zagen potentieel in de camping. Die ligt prachtig langs de route naar de Noordkaap.”

Het Vennepse stel wordt eigenaar van een woonhuis, vier hectare grond, vier vakantiehuisjes met sanitair en kookvoorziening, veertien trekkerscabines met kookgelegenheid, 21 kampeerplaatsen met stroom en nog wat natuurkampeerplekken. Verder is er een vijver, geschikt om zomers in te zwemmen en te vissen, en in de winter om op te schaatsen. Tenslotte staat er een receptiegebouw met restaurantje met twintig plekken. Ilona van beroep sportinstructeur, wil op het terrein outdoor activiteiten aanbieden voor jong en oud. Het aankoopbedrag willen ze liever niet bekend maken. 

Een flinke uitdaging wacht de twee in het afgelegen dorp dat ligt op 2.000 kilometer van Nieuw-Vennep, Stockholm is zeven uur rijden met de auto. “We gaan voorlopig geen vast personeel aantrekken, maar bieden plaats aan stagiaires en seizoenkrachten (18 – 23 jaar). Overigens zijn er wereldwijde programma’s waarbij mensen tegen kost en inwoning helpen, daar wordt nu op Camp Route 45 gebruik van gemaakt. Ook zoeken we samenwerking met de lokale bevolking, zoals het verzorgen van een huskytour bijvoorbeeld. Voordeel is dat het bedrijf al up en running is. We gaan nog wel het sanitair opfrissen, wat opknappen en de website vernieuwen. We kunnen al direct dit voorjaar operationeel zijn.”

\Eerst wacht nog een emotionele tijd. “Het zal niet verbazen dat afscheid nemen van vrienden en familie het moeilijkst is”, zegt Ilona, een kwekersdochter uit Rijsenhout die nu acht jaar in Nieuw-Vennep woont. Door hun werk, Ilona was  leefstijlcoach en Martijn politieagent, hebben ze veel contacten in Haarlemmermeer. De Meerkerk in Hoofddorp was hun tweede thuis. 

“We gaan iedereen enorm missen, maar hebben er alle vertrouwen in dat de verbondenheid met de meeste mensen blijft. We voelen ons enorm gesteund en bemoedigd. En weet je wat waardevol is? Door onze stap spreek je veel makkelijker uit hoeveel je om elkaar geeft. We hebben deze tijd veel mooie momenten.”

“Daarom gaan we met een goed gevoel dit avontuur in. Ik kijk uit naar de prachtige natuur waarin we als gezin een onderneming op gaan bouwen. Het leukste is misschien nog wel nieuwe dingen ontdekken waarvan ik nu nog geen weet heb.”

Eric Hoenson

Hier ligt de toekomst van het Vennepse gezin: Camp Route 45 in Hammerdal.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie