Wat hangt hier allemaal in de lucht?
Wat hangt hier allemaal in de lucht? Joop Touw

GroenLinks laakt toezicht Zeer Zorgwekkende Stoffen op en rond Schiphol

2 februari 2022 om 13:47 Overig

HAARLEMMERMEER GroenLinks Haarlemmermeer maakt zich ernstige zorgen over het toezicht en de handhaving op en rond Schiphol als het gaat om de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Deze stoffen kunnen kankerverwekkend zijn.

Eerder al stelde de fractie vragen over het uitblijven van de verplichte rapportages die de luchthaven hierover moet aanleveren aan Haarlemmermeer. Uit die antwoorden blijkt dat naast de gemeente ook het Rijk betrokken is bij het milieutoezicht op de luchthaven. Inmiddels blijkt bovendien dat een deel van de uitstoot niet gemeten maar berekend wordt. Reden voor vervolgvragen: is er eigenlijk wel grip op de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen op en rond Schiphol?

Fractievoorzitter Maaike Ballieux: “De overheid moet zorgen voor een schone, gezonde en veilige leefomgeving. Dit is een grondrecht, en dat geldt ook voor de omwonenden van Schiphol en voor werknemers op de luchthaven. Onze zorgen zijn dat er geen integraal beeld lijkt te zijn van de milieuvervuiling met betrekking tot de uitstoot van ZZS op en rond luchthaven Schiphol. Bovendien is ons niet duidelijk wie precies waarover gaat als het gaat om toezicht en handhaving op de luchthaven.” 

“Welke rol heeft onze gemeente bijvoorbeeld en welke rol de landelijke overheid? Ook lijkt het erop dat de uitstoot van ZZS berekend wordt, en dat er op de luchthaven geen onafhankelijke metingen van ZZS gedaan worden, die zulke berekeningen ondersteunen of weerspreken. Uit het recente rapport over Tata Steel blijkt waar deze werkwijze toe kan leiden: een ernstige onderschatting van de uitstoot van schadelijke stoffen, met alle risico’s voor de gezondheid en de leefomgeving van dien,” zegt Ballieux. 

“Aanleiding voor de eerdere vragen van GroenLinks was het uitblijven van de verplichte rapportages over de uitstoot van deze stoffen die Schiphol al op 1 januari 2021 had moeten aanleveren aan Haarlemmermeer. Inmiddels is duidelijk dat Schiphol op 14 december 2021, bijna een jaar te laat dus, aan die verplichting heeft voldaan.”

“Uit een mailwisseling met Johan Vollenbroek (Mobilisation for the Environment) blijkt echter dat deze rapportages niet voldoende zijn en dat aan Schiphol voor de vierde keer uitstel is verleend.

Ballieux tenslotte: “Het lijkt erop dat de overheid, ook de gemeente Haarlemmermeer, hierin haar grondwettelijke zorgplicht verzaakt. We hopen dat de antwoorden op onze vervolgvragen dit beeld over onze landelijke overheid en ons gemeentebestuur zullen wegnemen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie