De velden, met opzet zwartwit gefotografeerd, kleuren straks geel.
De velden, met opzet zwartwit gefotografeerd, kleuren straks geel. KEES VAN DER VEER

Oekraïne-bollengedicht in Vijfhuizen ‘een burgerplicht’

10 maart 2022 om 17:07 Overig

VIJFHUIZEN ‘Een burgerplicht’, noemt Leo Richardson uit Hoofddorp zijn gedicht Vlag. Het siert een veld vol ontluikende narcissen aan de Spieringweg. De woorden bieden een steunbetuiging aan de bevolking van Oekraïne, dat bruut door Rusland is aangevallen. 

“Ik had al een ander gedicht klaar voor het veld, waar ik vorig jaar ook gedichten had geplaatst, dit onder het motto dat de kunst van de bollenteelt prima hand-in-hand gaat met de dichtkunst. Toen de oorlog uitbrak heb ik direct een nieuwe gemaakt.”  

“Ik kreeg een idee, maar moest wel weten welke kleur de bloemen zouden krijgen. Toen bollenteler Rob vertelde dat het geel is, was de combinatie snel gemaakt. Het is mijn manier om te vertellen hoe aangrijpend een oorlog is. Ik kan het weten want ik woonde en werkte als gids in Joegoslavië toen het daar mis ging.”  

Het gedicht blijft het hele voorjaar staan, ook als er een snel einde komt aan de verwoestende actie van Rusland, dat ook kinderziekenhuizen aanvalt. “De kans op een snel einde is klein. Bovendien woekeren de consequenties nog wel een tijd door,” besluit de bekende stemacteur.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie