Het totaal aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit in de politie-eenheid Noord-Holland steeg vorig jaar met ruim 30 procent.
Het totaal aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit in de politie-eenheid Noord-Holland steeg vorig jaar met ruim 30 procent. Getty Images/iStockphoto

Verhalen over cybercriminaliteit gezocht

16 maart 2022 om 17:55 Overig

HAARLEMMERMEER De politie-eenheid Noord-Holland zoekt mensen die slachtoffer zijn geweest van cybercriminaliteit. Achterliggende gedachte is het bieden van herkenning en preventie.

Opvallend genoeg zijn er wat dit betreft nog geen verhalen uit Haarlemmermeer binnen gekomen, en daardoor richt de politie zich extra op deze gemeente. Op de website hetslachtofferspreekt.nl staat meer informatie. Men kan de ervaring direct mailen naar info@nh-sv.nl. Een communicatieadviseur neemt dan contact op en bekijkt gezamenlijk hoe anderen met het kunnen worden behoed voor slachtofferschap van cybercriminaliteit.

Het totaal aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit in de politie-eenheid Noord-Holland steeg vorig jaar met ruim 30 procent, van 2910 naar 3796. Dat constateert NH Samen Veilig (NHSV), het regionale samenwerkingsverband tussen 32 gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie. Het is het derde jaar op rij dat het aantal toeneemt. NHSV werkt integraal samen om inwoners van Noord-Holland digitaal weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit en roept slachtoffers op hun verhaal te doen.

Het aantal meldingen en aangiften van bankhelpdeskfraude steeg in 2021 van 1359 naar 2262, waarmee deze vorm van cybercriminaliteit de grootste stijger was. Criminelen gebruiken hiervoor steeds vaker legaal beschikbare software (zogenaamde Remote Access Tools) om op afstand de controle over iemands apparaat te krijgen. Daardoor lijkt het alsof het slachtoffer zelf geld overmaakt, krijgt de bank minder snel argwaan en duurt het langer voordat de bankrekening van de crimineel wordt geblokkeerd.

Met 33 procent behoren de meeste slachtoffers van cybercriminaliteit tot Generatie X: mannen en vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud. Het totale bedrag dat in de politie-eenheid Noord-Holland werd buitgemaakt, steeg in 2021 met 55 procent: van 7,8 miljoen naar 12,1 miljoen euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie