Kononenko Maksym, derde van links, sprak met de begeleiders.
Kononenko Maksym, derde van links, sprak met de begeleiders. Piet van Straalen

Ambassadeur Oekraïne uitermate dankbaar voor werk Vennepse hulpverleners

19 maart 2022 om 20:40 Overig

NIEUW-VENNEP Ambassadeur Oekraïne Kononenko Maksym schiet woorden tekort voor het werk van de Stichting Holland-Oekraïne. “Er bestaat geen onderscheiding die het werkvoldoende tot uitdrukking brengt“, zei hij voorafgaand aan weer een transport dat begin dit weekend op pad werd gestuurd.

Daardoor gaat er twee keer 20 ton vracht naar benoorden van Kiev. Deze keer met nog meer medisch materiaal. Van bloedrukmeters, behandeltafel tot medicijnen. Schakel in het geheel is de ambassade. Routing, informatie, laatste nieuws en met name de benodigde documenten die verder reiken dan een paspoort, vormen in de hele expeditie een vitaal onderdeel. 

Zichtbaar onder de indruk nam ambassadeur Kononenko Maksym zaterdag 19 maart, geduldig kennis met de inhoud van de humanitaire lading. En stelde zich voor aan de vrouwen en mannen, vrijwilligers, die hier achter zitten. Ook sprak hij met de Oekraïense chauffeurs. Eerder raakte de stichting via de ambassade in contact met hen. Mannen zonder cash of pinbaar geld, maar wél met lege vrachtwagens.
Tijdens een briefing met het voltallige team sprak Kononenko warme dankwoorden uit en roemde de karaktervolle Nederlandse houding. Waarop het team luidop rangeerde met de opmerking dat die grote kwaliteiten in veel sterkere mate voor het taaie Oekraïense volk gelden. Na twee minuten stilte waarin slachtoffers werden herdacht, liet de ambassadeur zich verder op mans hoogte voorlichten. En vertrok na een elk de hand geschud te hebben.

Afhankelijk van de omstandigheden ligt het in de bedoeling deze aanpak van humanitaire hulpverlening de komende perioden te herhalen. Humanitaire transporten en het brengen van hulpgoederen kunt iedereen ook supporten met de volgende inhoud: medicijnen met name zware pijnstillers, verbandmiddelen, gaasjes e.d., drukverband, bloedstollende middelen, infuusvloeistof, veiligheidshelmen, goede, schone en warme kleding voor burgers en vrijwilligers, lang houdbaar voedsel. Aanleverlocatie: Rijnlanderweg 1182, 2153 KC Nieuw-Vennep. Openingstijden mat/m za 10:00 u-16.00 u. En wilt u helpen als vrijwilliger, bel dan met tolk Olga Dekker 06-22 82 02 61, Vz. Dick Nijssen 06-53 66 87 17 óf coördinator Henk den Butter 06-11 69 04 14. 

De Stichting en dus de Oekraine, kan iedereen letterlijk op weg helpen door uw donatie aan de Stichting   via  NL 63 RABO 01555 36 869, onder bermelding van GIFT.

Piet van Straalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie