Huurwoningen in de vrije sector zijn een Hoofddorp de laatste jaren enorm gestegen. Deze woning aan de Thomas Morelaan kost per maand 2.395 euro. Je hebt dan twee slaapkamers.
Huurwoningen in de vrije sector zijn een Hoofddorp de laatste jaren enorm gestegen. Deze woning aan de Thomas Morelaan kost per maand 2.395 euro. Je hebt dan twee slaapkamers. Eric Hoenson / BDU

Amsterdam drijft huurprijs woning Hoofddorp enorm op

Overig

HOOFDDORP Huurprijzen in Amsterdam zijn bepalend voor woningen in Hoofddorp. De prijzen zijn de afgelopen jaren opmerkelijk hard gestegen. 

Hoofddorp is gemakkelijk bereikbaar vanuit Amsterdam. Niet gek dus dat het een zeer populaire woonplaats is geworden voor mensen die in hoofdstad werken of er anderzijds wil naar toe gaan. Dat verhoogt de prijs van een huurwoning.

In 2020 was de gemiddelde prijs voor een huurwoning in Hoofddorp 15,7 8 euro per vierkante meter per maand. Daarmee liggen de prijzen een stuk lager dan in Amsterdam, waar je al snel 20 euro betaalt. Toch is de markt sterk gegroeid in Hoofddorp. Met slechts 30 procent huurwoningen, is het bovendien lastig een huurwoning te vinden. Tussen 2013 en 2018 steeg de huurprijs van een woning in Hoofddorp zelfs met 60 procent. Het was daarmee de grootste stijger in heel Noord-Holland in die tijd. 

Een huurwoning in Hoofddorp bestaat doorgaans uit een kale huur. Meestal zijn servicekosten niet inbegrepen en ook kosten voor gas- en elektra zijn niet inclusief in het kostenplaatje. 

Naast aanvullende kosten op de kale huur, betaal je ook vaak een borg, vaak een maand huur of soms twee maanden huur. Om te voorkomen dat je veel van deze kosten helemaal uit eigen zak moet betalen en je borg niet terugkrijgt, kun je ook een verzekering afsluiten. Een Dutch Insurance of aansprakelijkheidsverzekering is daar een voorbeeld van. Zo’n verzekering zorgt ervoor dat eventuele schade in de huurwoning verzekerd is. Je zou de premie voor zo’n verzekering kunnen zien als aanvullende kosten voor je huurwoning natuurlijk. 

Een andere verzekering die huurders soms afsluiten en als kosten voor een huurwoning tellen, is een inboedelverzekering. Een huurwoning in Nederland en Hoofddorp is vaak alleen gestoffeerd. Dat betekent niet dat er vloerbedekking ligt, maar wel dat er alleen een vloer, muren en een keuken zijn met apparatuur maar verder niks. Alle meubels moet je zelf nog aanschaffen of meeverhuizen uit je oude kamer of woning. In dat geval zou je de meubels ook extra kunnen verzekeren. Als je bijvoorbeeld schade hebt, krijg je een bedrag terug van je verzekeraar. Huizenbezitters sluiten daarnaast ook een verplichte opstalverzekering af, maar als huurder hoef je dat niet te doen in Hoofddorp. De verhuurder heeft deze verzekering al afgesloten, bijvoorbeeld met de verstrekker van de hypotheek op de woning.

Een huurwoning aan de rand van Hoofddorp, ver van het station en toegang tot Amsterdam is een stuk goedkoper zijn dan een huurwoning waarmee je snel in het centrum bent en ook zeer snelle toegang tot bijvoorbeeld Amsterdam hebt. Daarnaast mogen verhuurders de prijs van een woning jaarlijks aanpassen. Voorheen konden deze prijsstijgingen vrij hoog zijn, maar sinds 2021 gelden hiervoor nieuwe regels. Sinds 1 mei 2021 tot 1 mei 2024 geldt een maximum inflatie van 1 procent. los van de huurverhoging. Voor 2022 geldt dat de huurverhoging maximaal 3,3 procent mag zijn, lezen we op de website van de Nederlandse overheid.

Hoewel een verhuurder in de vrije sector, een woning die meer dan 763,47 euro kost, de prijs helemaal zelf mag bepalen, zou je bij een onenigheid over een huurverhoging of prijs alsnog naar de huurcommissie kunnen stappen. Deze zal dan kijken of de prijs van je huurwoning eerlijk is. Voor sociale huur gelden dat er scherpere regels zijn. De huurder heeft bovendien altijd recht op huurtoeslag in dat geval. Helaas zijn de wachttijden voor deze woningen erg lang geworden. Hoofddorp valt onder de gemeente Haarlemmermeer en daar bedraagt de wachttijd voor een sociale huurwoning tegenwoordig maar liefst achttien jaar. Het is daarmee een van de langste wachttijden in het hele land.

advertentie
advertentie