De gemeente heeft grote verdichtingsplannen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep.
De gemeente heeft grote verdichtingsplannen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Gemeente.
ingezonden

Waarom verdichten in Hoofddorp in plaats van boerenland bebouwen?

11 mei 2022 om 11:18 Overig

HOOFDDORPLezer J.M. Werkman uit Graan voor Visch heeft vraagtekens bij de verdichtingsplannen in Hoofddorp centrum. Is het niet makkelijker en praktischer om een perceel van een gestopt boerenbedrijf om te toveren in een woonwijk?

Graag wil ik uw aandacht vestigen op de plannen voor het stationsgebied van hoofddorp en het ‘verdichtingsplan’ waarmee tussen bestaande bebouwing nieuwbouwwoningen en kantoorruimte gepland zijn. Ondanks de plannen voor 15.500 nieuwe woningen en 11.000 arbeidsplaatsen is één van de voorgenomen acties het versmallen van de Van Heuven Goedhartlaan. Het verkeer moet dan maar de N201 of de Nieuwe Bennebroekerweg gebruiken. De vrijgekomen ruimte is dan bestemd voor het verdichtingsplan. Dit lijkt me geen slimme zet want ik zie hierin het opzettelijk verkleinen van de capaciteit van de weg terwijl er meer bewoners en werknemers zullen komen. 

Volgens mij leidt dit tot files en wordt er zo geïnvesteerd in het pesten van automobilisten. Tevens betekent dit dat de woningen dan wel erg dicht langs de rijbaan komen te staan. Met de huidige weer stijgende verkeersdrukte is het nu in de middag vaak al druk met automobilisten die de vastgelopen A4 via de Rijnlanderweg en de Van Heuven Goedhartlaan proberen te vermijden.

Ik vraag me ook af wat de mening van politie en brandweer over de voorgenomen versmalling is als dit de aanrijtijden onder druk zal zetten op drukke momenten.

Wat me verder nog opvalt in het verdichtingsplan is dat er zelfs op een deel van Graan voor Visch wat nu nog groen is en een speelveld voor de jeugd bevat, woningen in de planning staan. Ik heb hierover al vragen gesteld aan de gemeente maar hierop nog geen antwoord gehad.

Wat me ook een punt van aandacht lijkt is dat het volbouwen van een bestaand bebouwd gebied dat hierbij volgens mij de kosten per woning van allerlei kleine projecten hoger zullen uitvallen dan wanneer er op grotere schaal op een grotere oppervlakte gebouwd kan worden zoals in het verleden gebeurde met Floriande en Getsewoud. Er zijn er regelmatig boeren die zonder opvolging voor hun bedrijf zitten en de regering wil het aantal boerenbedrijven verkleinen. Wat is er dan makkelijker en praktischer dan een perceel omtoveren in een woonwijk?

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie