Deze spelers vermaakten zich prima met het Bordspel Mooimakers, een initiatief vanuit Heel Haarlemmermeer.
Deze spelers vermaakten zich prima met het Bordspel Mooimakers, een initiatief vanuit Heel Haarlemmermeer. Jur Engelchor Fotografie

Haarlemmermeer wordt in spel letterlijk mooi gemaakt

Overig

BADHOEVEDORP In het Dorpshuis Badhoevedorp van Maatvast is onlangs de eerste keer het spel ‘Mooimakers’ gespeeld. In dit bordspel maken de spelers samen keuzes over het aanpakken van lokale, maatschappelijke vraagstukken op zo’n manier dat het ook bijdraagt aan de Werelddoelen van de Verenigde Naties. Na het oplossen van de vraagstukken in het spel wordt Haarlemmermeer letterlijk mooi gemaakt door het neerleggen van een veelkleurig mozaïek op het spelbord. 

Maarten Askamp, directeur van Maatvast, is graag gastheer van de spelsessies: “Met elkaar aan tafel bespreek je dingen die voor iedereen belangrijk zijn. Het gaat daarbij niet alleen om samenzijn maar ook om samenhang. Hoe gaan we om met onze eigen leefomgeving? In Mooimakers komt dat op een speelse en inhoudelijke manier aan bod. Een leuke avond voor dorpsgenoten terwijl het ook nog eens ergens over gaat. Dat past perfect bij Maatvast.” 

Het spel is uitgebracht door HeelHaarlemmermeer. Dit platform ontwikkelt activiteiten die bijdragen aan breder draagvlak en meer enthousiasme binnen de gemeente voor snellere verduurzaming.  

Bas van Haastrecht, initiatiefnemer van HeelHaarlemmermeer: “Duurzaamheid is vaak nog een abstract begrip. HeelHaarlemmermeer wil dat juist concreet en dichtbij brengen, vanuit de overtuiging dat het dan ook eerder aanspreekt. Door het spel Mooimakers zetten we daar nu nog extra stapje in. In dit spel ga je die maatschappelijke puzzels beter begrijpen, krijg je verschillende perspectieven te zien en ervaar je dat door samen te werken je verder komt.” 

Gedurende de rest van dit jaar zal het spel op vele Maatvast locaties worden gespeeld. Daarnaast is het beschikbaar voor andere geïnteresseerden. Het wordt o.a. aangeboden aan VO scholen in de gemeente maar is bijvoorbeeld ook beschikbaar voor ondernemersverenigingen. NMCX, Centrum voor Duurzaamheid, organiseert de spelsessies en distributie van het spel.  

Als omlijsting van de spelsessies zal op de Maatvast locaties ook de expositie ‘De Werelddoelen In Beeld’ te zien zijn. Hierin hebben jongeren hun ideeën over de Werelddoelen uitgedrukt in foto’s. Deze expositie was eerder te zien in Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. 

De ontwikkeling van het spel is mogelijk gemaakt door verschillende partijen: NMCX, Rabobank Coöperatiefonds, SADC, Meerwind, J.C. Ruigrok Stichting en Hmore. De tour wordt gesteund door Maatvast, NMCX en gemeente Haarlemmermeer.

advertentie
advertentie