De laatste kortebaan in Hoofddorp was in 2019 toen corona nog niet bestond.
De laatste kortebaan in Hoofddorp was in 2019 toen corona nog niet bestond. Trudy Witteman

Blijdschap: kortebaan is terug op de Kruisweg

21 mei 2022 om 12:32 Overig

HOOFDDORP De organisatie heeft er zin in, de paarden hebben het ook. De Kortebaandraverij Hoofddorp belooft een fantastisch feest te worden. Zaterdag 9 juli. Op de vertrouwde locatie op de Kruisweg.

Door corona gedwongen moest het evenement vorig jaar uitwijken naar de legendarische renbaan Duindigt in Wassenaar. Natuurlijk, het was een heerlijk paardenfeest, ook al omdat Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp alsnog het Nederlands Kampioenschap kon organiseren en voorafgaand aan de koers, onder toeziend oog van locoburgemeester Marja Ruigrok, de kortebaan Hoofddorp werd bijgeschreven in het Register voor Immaterieel Erfgoed. De belangstelling was goed, maar voor veel bezoekers voelde het anders. En daarom is in Hoofddorp aan alles te merken dat iedereen blij is dat de draverij dit jaar weer op de vertrouwde locatie gehouden kan worden: de kaarsrechte Kruisweg tussen de Beurs en de Joannes de Doperkerk.

Ten opzichte van vorige edities is er dit jaar sprake een aantal noviteiten. De door brand getroffen The Market Club van eigenaar Rob Leemker gaat op 9 juli de catering in de VIP-tent verzorgen. Als steuntje in de rug. Caby van Bodegraven, eigenaar/directeur van Velota Zonwering die al vele jaren de catering doet stemde direct in met het verzoek van het bestuur. Voorzitter Jos Koeckhoven is trots: “Je bent pas een echte Hoofddorper als je elkaar steunt in goede én in slechte tijden.” 

Voordat de eerste omloop plaatsvindt zal pater Albert Toppo, één van de opvolgers van pastor Kees van Lent, naar aloud gebruik de paarden zegenen. Direct daarna geeft burgemeester Marianne Schuurmans het startschot. Waarna telkens twee paarden in een rechte lijn over circa 300 meter lengte volgens het zogeheten ‘knockout-systeem de strijd met elkaar aanbinden. Het paard welke als eerste twee ritten heeft gewonnen gaat door naar de volgende omloop. 

Nieuw dit jaar is ook dat twee gerenommeerde Haarlemmermeerse bedrijven de drafbaan gaan aanleggen en verwijderen. De Breejen Cruquius die deze klus al vanaf dag één verricht, gaat dit voortaan samen doen met het bekende en vertrouwde familiebedrijf Baars uit Lijnden. Koeckhoven: “Beide bedrijven hebben de handen ineen geslagen om voor de toekomst de kortebaandraverij van een kwalitatief hoogwaardige zandbaan te voorzien. Als bestuur zijn we er trots op dat we deze nieuwe samenwerking kunnen aankondigen.”

De Kruisweg is op 9 juli dé uitgelezen plek voor gezelligheid, ontmoeting en genieten van de paardensport. Bij het wedkantoor Zebet (Zeturf) wordt dit jaar extra veel aandacht besteed aan het wedden op de paarden. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Onder meer is er frites van Haarlemmermeerse aardappelen verkrijgbaar en er zijn voldoende bars om de keel te smeren. De prijsuitreiking na de wedstrijd vindt plaats in Hotel Restaurant De Beurs.

Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie