Nadat Kirsten uit Nieuw-Vennep haar tuin onder handen nam kan het water daar makkelijker wegzakken en hebben dieren meer leefruimte.
Nadat Kirsten uit Nieuw-Vennep haar tuin onder handen nam kan het water daar makkelijker wegzakken en hebben dieren meer leefruimte. Aangeleverd

Nieuwe actie om inwoners over te halen tegels te verwijderen

Overig

HAARLEMMERMEER Met de eerste tegelophaalronde is het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, oftewel  het HaKa, op gang gekomen.  Inwoners worden daarbij gestimuleerd tegels uit de tuin te verwijderen en te vervangen voor struiken en planten. Op de foto gemaakt in de tuin van deelneemster Kirsten uit Nieuw-Vennep is te zien waartoe de actie kan leiden.  

De tweede editie van het Haka begon in maart. Naast de voordelen die een groene tuin geeft, zoals verkoeling, een betere opname van regenwater en het vergroten van biodiversiteit, maken deelnemers ook kans op leuke prijzen. Zo ontvangen de eerste dertig inschrijvers van Hoogheemraadschap Rijnland een regenton, inclusief installatie. Het Hoogheemraadschap is partner van Haarlemmermeer Waterproof. Inmiddels hebben zich al 25 bewoners ingeschreven. 

De eerste vijftig huurders van woningcorporatie Ymere die zich inschrijven ontvangen een tuincadeaubon van 30 euro. De hoofdprijs wordt beschikbaar gesteld door GAMMA Hoofddorp. De winnaar ontvangt een cadeaubon van 50 euro, waarmee tuinbenodigdheden kunnen worden aangeschaft.

Op dit moment is het erg droog in Nederland. Sinds maart is er weinig neerslag gevallen. Het is nog maar de vraag of de buien van deze dagen het tekort kunnen goedmaken. Een betegelde tuin voert het regenwater direct af naar het riool, dat daardoor overbelast kan raken, terwijl een groene tuin het water beter vasthoudt en dus verdroging tegengaat. Meteorologen achten bovendien de kans groot dat er deze zomer een hittegolf komt. In een betegelde tuin geven tegels de opgenomen warmte af aan de omgeving die daardoor nog meer opwarmt: tegels fungeren als een soort vloerverwarming in je tuin. Een groene tuin kan daarom wel 5 graden koeler zijn dan een betegelde tuin.

Haarlemmermeer Waterproof staat de komende periode op meerdere locaties: op de Informatiemarkt “Bouwen aan de toekomst” in Nieuw-Vennep op zaterdag 11 juni, op de braderie van wijkraad Overbos op zaterdag 25 juni en op zaterdag 2 juli op de Zomermarkt in Graan voor Visch.

advertentie