Nicolette Zandee vertroetelt een ezel in Afrika.
Nicolette Zandee vertroetelt een ezel in Afrika. eigen foto

Hoofddorpse halsters komen aan in Gambia

Overig

HOOFDDORP Het plan van fotograaf Nicolette Zandee om halsters naar Gambia te brengen, is deze lente uitgevoerd. Dertig stuks heeft ze zelf mee genomen. De rest zit nog in een container. Die is ze van plan bij een nieuwe reis naar Afrika in november uit te delen. Hierbij vertelt de Hoofddorpse haar verhaal. 

Nicolette: “Ieder jaar verzin ik een nieuwe actie waarbij ik de mensen en dieren in Gambia wil helpen.
Begin dit jaar deed ik een oproep om halsters te verzamelen voor The Horse and Donkeytrust in Gambia, een organisatie die zich bekommert over het welzijn van de ezel en het paard (en honden en katten) in Gambia. Ezels zijn het belangrijkste vervoersmiddel in Gambia, alleen weten de mensen niet altijd hoe ze met het dier moeten omgaan om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Zo staan veel ezels met een touw om hun been vast en hebben ze een touw in hun mond als bit met alle gevolgen van dien.”

“The Horse and Donkeytrust reist heel Gambia af op zoek naar ezels en hun eigenaren. Ze kijken naar de gezondheid van het dier. Als de gezondheid slecht is dan laten ze de eigenaar een contract tekenen waarin ze akkoord gaan dat het dier wordt opgeknapt, daarnaast krijgen ze een cursus “hoe om te gaan met een ezel”
Nadat het dier weer helemaal gezond is gaat het weer terug naar de eigenaar, MET een halster. Na een maand of 3 wordt de ezel weer gecontroleerd om te kijken of het dier nog steeds gezond is, zo niet dan heeft de eigenaar in hetzelfde contract getekend dat hij afstand doet van het dier. The Horse and Donkeytrust zoekt dan een nieuwe eigenaar.”
“Aangezien ze de mensen leren dat een ezel een halster nodig heeft voor het welzijn van het dier, en er geen paardenwinkels zijn in Gambia, zijn ze volledig afhankelijk van donaties. Bij een eerder bezoek aan The HDT gaven ze aan een enorm te kort te hebben aan halsters. Dat was voor mij een reden om een oproep te doen. Niet wetende dat er zoveel mensen zouden meedoen. Er waren diverse inzamelingsacties bij maneges. Ik kreeg zoveel halsters dat ze niet meer in mijn koffer pasten. Ik heb ze in een container laten verschepen naar Gambia. Ook had ik een aantal halsters in mijn koffer gedaan. Het hing erom of de container op tijd zou arriveren zodat ik ze tijdens mijn fotografiereis in maart kon uitdelen. De halsters in mijn koffer kon ik in ieder geval uitdelen.”

“Helaas was de container te laat, maar aangezien ik in november weer die kant op ga met mensen die willen leren fotograferen in een fotogeniek land, heb ik de HDT beloofd dan het restant te komen brengen. Hun dankbaarheid was groot toen ik de halsters uit mijn koffer bracht. Ik heb ondertussen op hun facebook pagina al heel wat halsters voorbij zien komen die ik heb gebracht.”
“Tijdens mijn reis kwam ik onderweg ook ezels tegen die met een touw aan hun been vast stonden. Dan zocht ik de eigenaar op, gaf ze een spoedcursus ‘hoe doe ik een halster om’ en gaf ze een halster en een touw. Hun reacties waren priceless, zo intens dankbaar voor iets wat ze zelf nooit hadden kunnen aanschaffen.
“Via deze weg wil ik iedereen bedanken die heeft meegeholpen met het inzamelen van de halsters. Er zijn een hoop ezels blij mee gemaakt, en het leuke is dat ik ze in november wéér mag uitdelen, dankzij jullie!”

advertentie