Chaya: “Mijn oma was een groot fietsfanaat en ging op latere leeftijd regelmatig op fietsvakanties door Europa."
Chaya: “Mijn oma was een groot fietsfanaat en ging op latere leeftijd regelmatig op fietsvakanties door Europa." Aangeleverd

Chaya Berger op de fiets naar Parijs en denkt aan haar oma

26 mei 2022 om 09:38 Overig

HOOFDDORP In vier dagen tijd van Den Haag naar de Eiffeltoren in Parijs. De Hoofddorpse Chaya Berger legt deze tocht van 550 kilometer af. Samen met andere deelnemers heeft zij bijna een ton aan euro’s bij elkaar gebracht. Met het geld doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Het fietsevenement, met de naam Cycle Paris, is vandaag 26 mei begonnen, en duurt nog tot en met 30 mei.

De fietsers dragen niet alleen bij aan onderzoek, maar ook aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Waarom dit belangrijk is, weten deelnemers maar al te goed. Zonder uitzondering hebben zij iets met het hart. Eventmanager Anna Koster: “De ene staat als zorgverlener aan het bed, een ander fietst mee omdat die iemand kent die werd getroffen door een hartaandoening. Maar ook mensen die zelf patiënt werden, doen mee. Iedereen heeft een verhaal. Eenmaal onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog. Dat is echt een kippenvelmoment.”

FANAAT Chaya Berger uit Hoofddorp is een van die deelnemers met een verhaal. Berger: “Mijn oma was een groot fietsfanaat en ging op latere leeftijd regelmatig op fietsvakanties door Europa. Deze fietstocht rijd ik voor haar, omdat ook zij, een gezonde fitte en sterke vrouw, is komen te overlijden door een onverwachts hartprobleem. Daarnaast is deze rit extra bijzonder omdat mijn kameraad in deze tocht, de racefiets, van mijn vader is geweest. Zo voel ik mij tijdens deze dagen onwijs gesteund door twee dierbaren die er niet meer zijn.”

ETAPPES De tocht verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Elke dag fietsen de deelnemers zo’n 6 tot 8 uur. “De eerste etappes kennen amper hoogtemeters en zijn daarom wat langer. Maar bij de laatste etappes moeten de fietsers flink op de pedalen. Daarom hebben we deze wat korter gemaakt,” vertelt Anna Koster.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie