Vrijdag 1 juli wordt er een dagje geen bloeddruk opgenomen.
Vrijdag 1 juli wordt er een dagje geen bloeddruk opgenomen. Pixabay

Huisartsen Haarlemmermeer gaan demonstratief een dag dicht

22 juni 2022 om 15:36 Overig

HAARLEMMERMEER Huisartsen in Haarlemmermeer doen mee aan de landelijke actieweek ‘huisartseninactie’. Van maandag 27 juni tot en met vrijdag 1 juli laat de huisartsenzorg op allerlei manieren en vanuit allerlei kanten van zich horen. De laatste dag gaan de huisartspraktijken zelfs demonstratief dicht, en kunnen patiënten alleen voor spoedklachten naar de Huisartsenpost in het Spaarneziekenhuis. Zo moet er meer aandacht komen voor de druk op de huisartsenzorg.

“In Haarlemmermeer doen we mee met de landelijke actie omdat er binnen een jaar mogelijk zes praktijken geen huisvesting meer hebben,” legt huisarts Martine Verwijs uit. Daarbij zijn er ongeveer tussen twee- en drieduizend patiënten die geen huisarts binnen de gemeentegrenzen kunnen vinden. Door de huisvestingsproblemen van de huisartsen dreigt de groep patiënten zónder toegang tot regionale huisartsenzorg, nog groter te worden. We vrezen dat door deze ontwikkeling mogelijk steeds meer patiënten straks geen eigen huisarts meer heeft. Vandaar dat we de slogan van de campagne ondersteunen: #iedereeneenhuisarts.”

Los van de dreigende sluitingen wil Verwijs benadrukken dat de huisartsen zich op vele fronten overbelast voelen en steeds minder bezig zijn met de kern van het huisartsenvak. “Voor alles lijkt de huisarts te worden gevraagd,” zegt ze, en noemt daarbij de voorbeelden in de Verscheurkalender, het #duizenddingendoekje en ongepastezorg.nl/voorbeelden, maar bijvoorbeeld ook de inzet van huisartsen tijdens de COVID vaccinatie en nu bijvoorbeeld bij het verlenen van medische zorg aan de grote groep vluchtelingen binnen de gemeente. Doordat op andere plekken in de zorg grote tekorten en wachtlijsten zijn, wordt steeds meer doorgeschoven naar de huisarts. Steeds meer partijen, bijvoorbeeld de overheid en reisbureau’s vragen verklaringen getekend door de huisarts, die eigenlijk niets met huisartsenzorg te maken hebben. Zo heeft de huisarts steeds minder tijd over voor de kern van de huisartsenvak, namelijk het verlenen van medische zorg. We hopen dat de inwoners van de Haarlemmermeer hun huisarts steunen tijdens deze actieweek en ook laten blijken hoe belangrijk ze een huisarts binnen bereik vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie