Deze containers worden nu nog elke twee weken opgehaald.
Deze containers worden nu nog elke twee weken opgehaald. Willem ten Veldhuys

Maandelijks ophalen restafval: ‘Wat doe ik met de poepluiers?’

23 juni 2022 om 11:45 Overig

HAARLEMMERMEER Nog dit najaar gaat Meerlanden in de grote kernen in Haarlemmermeer minder frequent restafval ophalen, oftewel één keer per vier weken. Inwoners maken zich zorgen: ‘Wat moet ik met mijn poepluiers?’

Bewoners van Aalsmeerderbrug, Abbenes, Buitenkaag, Burgerveen, Leimuiderbrug, Rijsenhout, Weteringbrug en ’t Kabel zijn er al bijna een jaar aangewend. In augustus kregen ze als eerste bewoners van Haarlemmermeer nieuwe rolemmers en werd het ophaalschema afgeschaald naar een per keer vier weken. Daarmee begon voor Haarlemmermeer een nieuw tijdperk van huishoudelijk afval,  met de nadruk op gescheiden inzameling, zoals plastic, blik en drinkpakken en ondergrondse containers op centrale plekken voor gescheiden afval. Het restafval moet terug naar dertig kilo per persoon per jaar, oftewel ruim een halve kilo per week. Dat stond eind 2021 nog op 200 kilo per jaar, bijna vier kilo per week.  

Langzaam wordt in heel Haarlemmermeer overgegaan op het nieuwe schema, de grote kernen zijn dit najaar aan de beurt. Willemia van Brussel van de Schoonenburgsingel in Hoofddorp heeft haar zorgen geuit in een brief aan de gemeente. Daarin vraagt ze zich onder andere af wat te doen met het restafval als de emmer al na twee weken vol is. “Naar de brengparkjes gaan, waar het nu al wekelijks een chaos is?Of zo maar op straat, in de natuur? De meeuwen weten er wel raad mee en de restanten trekken muizen en ratten aan.”

“Waar laat je maandverband, tampons, poepluiers? Vier weken in een afvalbak?”, zo gaat ze verder. “De stank zal penetrant zijn, maar doorspoelen  in de WC is ook geen optie want die raakt dan overbelast met als gevolg verstoppingen en dergelijke. De gemeente vraagt haar bewoners tegels te lichten want dat komt de natuur ten goede. Maar waar laat je dat derde bak voor plastic? Laten we hopen dat de gemeente op haar schreden terugkeert voordat dit doemscenario een feit is.”

Een andere lezeres vraagt zich af of niemand in de gemeenteraad, familie of vrienden met kleine kinderen (poepluiers) of katten (kattengrit) heeft. Of een stoma. “Want ik zal niet graag de oudere de kost willen geven met darmproblemen. O ja, die kunnen een grotere container krijgen. Maar iedereen weet dat poep gaat stinken en dat vier weken in de tuin? Wat een  lucht zal dat geven!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie