De activiteiten zijn van jong tot oud(er).
De activiteiten zijn van jong tot oud(er). Eigen foto

Recordaantal vakantie-activiteiten van Maatvast in Haarlemmermeer

Overig

HAARLEMMERMEER Niemand hoeft zich deze zomer te vervelen. Maatvast heeft het grootste aantal activiteiten ooit klaarliggen voor wie niet op vakantie is. Activiteiten voor jong tot oud(er).

Van Kanaal tot Kaag worden in de periode van half juli tot eind augustus liefst een kleine honderd activiteiten gehouden. Er ligt een bomvol programma klaar zodat niemand zich hoeft af te vragen wat nou eens te gaan doen. Van mini festival, outdoor paintball, workshop graffiti en dropping tot koersballen, sjoelen, knutselen en pannenkoeken versieren. Of wat te denken van de Super Mario-kart of de workshop striptekenen die gegeven wordt door Giovanni de Reus uit Zwanenburg die de maandelijkse nieuwsbrief van Maatvast afsluit met een strip die betrekking heeft op het werk van Maatvast? Het is zomaar een greep uit het aantrekkelijke programma voor de inwoners van Haarlemmermeer vanaf 6 jaar.

Hoe anders was dat in 2013, het jaar waarin in januari Maatvast van start is gegaan. Veel dorps- en buurthuizen bleven toen in de zomer dicht. Met verveling en rotzooi trappen tot gevolg. Dat moet anders, zagen ze destijds bij Maatvast. Met andere woorden: als de samenleving er behoefte aan heeft dat een locatie open is dan moet ie ook open. Na een opstartperiode vinden in 2015 in Studio 5 in Hoofddorp de eerste zomeractiviteiten plaats. Nog met een beperkt programma en voor een handjevol kinderen. Maar al snel komt de groei erin en nu trekken de activiteiten daar elke dag zo’n 175 kinderen. Na het experiment in Hoofddorp komen overal in de gemeente een steeds verder groeiend aantal activiteiten van de grond die mogen rekenen op een enorme populariteit. Inmiddels is het vanzelfsprekend geworden dat Maatvast de zomeractiviteiten organiseert.

Maatvast is enorm trots op het grote aantal activiteiten dat aangeboden wordt. En dat zonder ook maar één cent gemeentelijke subsidie. “Fondsen, sponsoren én een grote groep vrijwilligers maken het mogelijk dat wij vertier kunnen bieden aan kinderen en volwassenen die niet op vakantie zijn”, vertelt Peter Schrauwen van Maatvast. “Natuurlijk zijn wij blij dat er zóveel mensen plezier beleven aan het programma. Maar het gaat niet alleen om de aantallen. Het gaat er ook om dat je de kinderen binnenkrijgt die het nodig hebben. Die om bijvoorbeeld financiële reden niet op vakantie kunnen. Als zij worden aangemeld door de Voedselbank of Stichting Leergeld mogen zij gratis deelnemen aan de activiteiten. Via info@maatvast.nl kunnen ouders dat zelf ook doen. Wij gaan daar heel prudent mee om.”

Binnenkort verschijnt een programmaboekje waarin alle activiteiten per locatie staan vermeld. Ook die van alle maatschappelijke instellingen in het sociaal domein. Ze liggen klaar in alle locaties van Maatvast en worden verspreid via Meerwaarde, Sportservice Haarlemmermeer en alle organisaties binnen het Cultuurgebouw. Bovendien staat het totale aanbod op www.haarlemmermeermoves.nl.

Frans Witteman

advertentie
advertentie