De Geniedijk.
De Geniedijk. Astrid Paalvast - Geniedijk

Vleermuizen hebben zo min mogelijk last van bomenvervanging Geniedijk

11 augustus 2022 om 09:15 Overig

HAARLEMMERMEER De 1800 bomen op de Geniedijk zijn of worden voor het grootste deel vervangen. De klus is bijna klaar. De bescherming van het leven van vleermuizen speelt daarbij een belangrijke rol.

De vervanging van de bomen wordt uitgevoerd in vier periodes van elk twee jaar, gespreid over de periode 2013 tot en met 2024. Het vervangen gebeurt in fases zodat het doorlopende ‘groene lint’ op de dijk blijft bestaan. Grote gaten in de bomenrij zijn een hindernis voor planten en dieren. Door de gefaseerde uitvoering vindt er niet in een keer een kaalslag plaats en kunnen vleermuizen de weg vinden langs de Geniedijk. Ook groeien de nieuw geplante iepen goed, zodat deze snel weer het groene beeld van de Geniedijk overnemen.

De bomen die gekapt zijn of worden zijn snelgroeiende oude populieren waarvan makkelijk zware takken afbreken. Ze worden vervangen door iepen, die steviger hout hebben, weliswaar trager groeien maar veel ouder kunnen worden. Tussen de iepen worden overigens ook populieren geplant, mede zodat vleermuizen hun weg kunnen blijven vinden. Ook blijft er aantal stammen staan voor deze dieren. Verder worden ongeveer 40 vleermuiskasten opgehangen voor gewone dwergvleermuizen en ruige dwergvleermuizen. Naast vleermuiskasten zijn ook vleermuishotels opgehangen.

De omgezaagde bomen zijn voor de aannemer waardoor een lagere prijs voor het werk kon worden bedongen. Van het hout laat de aannemer nieuwe bankjes, klompen of pallets maken. Het overige hout wordt met vrachtwagens vervoerd naar spaanplaat- en papierfabrieken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie