Jan denkt voorlopig nog niet aan stoppen.
Jan denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Aangeleverd

Ouwe rot Jan blijft van groot belang voor Venneps landbouwbedrijf

Overig

NIEUW-VENNEP Jan Raubos is 76 jaar maar draait als boer nog volledig mee tijdens de dorsperiode, die in de laatste fase zit. Dat vindt zoon Jasper een stukje in de krant waard. Hij nam dertien jaar geleden het Vennepse familiebedrijf van zijn vader over en doet sindsdien dit jaargetijde steevast een beroep op de oude rot die van geen wijken wil weten. Sterker nog, tot twee jaar geleden was de vakkennis van Jan noodzakelijk voor een goede snelle oogst van de tarwe. Voor de zekerheid is er toen een nieuwe kracht ingewerkt op het bedrijf dat met 150 hectare tot de grotere in Nederland behoort.  

Jasper: “Mijn vader is altijd heel fit geweest en een goede werker. Zo iemand die rustig doorgaat totdat de klus af is. En ook heel efficiënt.” Wat meewerkt aan de inzet van zijn vader zijn de gunstige werkomstandigheden van tegenwoordig. “Dat is te danken aan de veel betere machine, de combine, waarmee we ongeveer twintig jaar werken. Je ziet die overal rijden, wat een mooi gezicht is dat!  Waar je vroeger tien mensen nodig had, kan je het nu af in je ééntje. Het handwerk gaat vooral zitten in het onderhoud van de machine. Je moet veel smeren, en de snaren moeten de juist spanning hebben bijvoorbeeld. Mijn vader weet daar alles van af.”

“Hoe lang hij nog doorgaat? Dat hangt natuurlijk van zijn gezondheid af, maar ik schat nog wel een jaartje of drie minimaal,” besluit Jasper wiens moeder ooit de Koningin van Nieuw-Vennep was.

Een foto uit de oude doos.
advertentie
advertentie