Al weken staat een groep van zo’n dertig à veertig mensen zes dagen per week op het viaduct over de A4 bij Burgerveen te vlaggen.
Al weken staat een groep van zo’n dertig à veertig mensen zes dagen per week op het viaduct over de A4 bij Burgerveen te vlaggen. Robert Joore

Is het ‘boerenprotest’ in Nieuw-Vennep wel een boeren protest?

12 augustus 2022 om 13:30 Overig

NIEUW-VENNEP Door de straten van Nieuw-Vennep rijdt dinsdagavond 16 augustus een stoet van tractoren en auto’s met vlaggen en boerenzakdoeken om te protesteren tegen het het huidige stikstofbeleid. Maar doet de stoet de naam ‘boerenprotest’ wel eer aan? 

De organisatie van de trekkertocht en volgt hiermee het voorbeeld van andere dorpen als Lisse, Hillegom, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout die al eerder een trekkertocht hielden is te lezen in het persbericht. Ook staat er al ruim een maand lang een groep van zo’n dertig – veertig mensen zes dagen per week op het viaduct over de A4 bij Burgerveen te vlaggen. . 

Het is de bedoeling om tijdens de boerenprotestactie stapvoets een route door het gehele dorp te rijden en op een publieksvriendelijke manier aandacht te vragen voor het stikstofprobleem. Hoeveel boeren er daadwerkelijk meerijden is onduidelijk. 

WETEN VAN NIKS “Wij weten als organisatie helemaal van niks, wij zijn er niet in gekend”, aldus Peter Könst van LTO Haarlemmermeer, de grootste belangenorganisatie van de agrarische sector in Nederland. “Misschien heeft de beste man wel boeren in zijn familie of in zijn kennissenkring die zich aansluiten. Het is tenslotte iedereen zijn goed recht om te protesteren. Ze zullen het ongetwijfeld doen met goede intenties, maar of je het een ‘boerenprotest’ moet noemen zet ik zo mijn vraagtekens bij.”

EIGEN ACTIE Peter Könst, zelf melkveehouder in Haarlemmermeer, zal zich in ieder geval niet laten zien aankomende dinsdagavond. “Wij hebben wel wat anders te doen, we hebben het veels te druk.”

Zo is LTO Haarlemmermeer, samen met andere organisaties, aankomend weekend op Dance Valley in Spaarnwoude te vinden met een ‘zakkendoekenprotestactie’. “Daar zijn we al ruim andere week mee bezig om te organiseren. De vergunning is net binnen. Zo werkt dat ook. Wij begrijpen dat zo’n organisatie niet meteen zit te wachten op een protestactie van boeren, maar als je dat met elkaar goed afspreek komt het goed”, laat een overtuigende Könst weten.

ANDERE ZORGEN Paul Munsterman, zelf al zijn hele leven boer in Haarlemmermeer, denkt er zo het zijne van. Ook hij is niet op de hoogte van een boerenprotest in Nieuw-Vennep. “Het zijn waarschijnlijk mensen die zelf ontevreden zijn hoe het nu gaat in Nederland. Veel boeren zullen er niet meerijden ben ik bang. Mij zul je er in ieder geval niet zien, ik houdt daar helemaal niet van.”

Zelf is Munsterman niet in paniek als het om de stikstofproblematiek gaat, maar laat weten dat het voor veehouders een verschrikking is. Als akkerbouwer verbouwt hij vooral granen, aardappels, uien en suikerbieten. “Over het verwerken van de suikerbieten maak ik wel zorgen. Na het oogsten brengen we de bieten naar de suikerfabriek en die draait op gas. Hoe gaat dat straks? Is er dan wel genoeg gas om die fabriek te laten draaien? Of kost dat zoveel dat het bijna geen zin meer heeft? Dat houdt met nu wel bezig.”

GEEN REACTIE Hans Bekema, genoemd als contactpersoon in het persbericht, was geenszins van plan om te reageren. “Gezien de ervaringen met andere media naar aanleiding van dit persbericht kies ik ervoor jullie vragen niet te beantwoorden”, aldus Bekema. “Jullie zijn van harte welkom dinsdag om met deelnemers te praten en hun antwoorden te horen en daar iets over te schrijven. Daar laat ik het bij!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie