Het nummer van Henriët van den Berg wordt misbruikt.
Het nummer van Henriët van den Berg wordt misbruikt. MariusMB (Pixabay)

Ervaringsdeskundig VVD-raadslid zet hacken op de agenda

Overig

HAARLEMMERMEER Na het politieke zomerreces wil de VVD het veiligheidsbeleid bespreken met nadrukkelijk daarbij het hacken. “Uit cijfers blijkt dat onze inwoners vaker slachtoffer zijn van hacken dan gemiddeld in Nederland,” geeft fractievoorzitter Beryl van Straten als reden. “Ons raadslid Henriët van den Berg vraagt daar aandacht voor met haar eigen ervaring ter illustratie. We doen tevens een oproep aan inwoners om zaken mee te geven met betrekking tot veiligheidsbeleid.”

Onder de titel U heeft mij gebeld...’ legt Van den Berg uit wat haar is overkomen: 

 “Dat internetcriminelen steeds handiger worden, weten de meeste mensen wel. Ik ben zelf behoorlijk op de hoogte van de meeste slinkse praktijken. Toch werd ik verrast doordat ik steeds vaker gebeld werd door voor mij onbekenden. Nou is dat op zichzelf niet zo vreemd, ik ben ondernemer en raadslid en men weet mij gelukkig wel te vinden.”

“Al doorpratend met deze, veelal hele aardige mensen aan de andere kant van de lijn, kwam ik erachter dat mijn nummer gebruikt wordt. Bij spoofing met telefoonnummers maken oplichters slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk. De oplichters kunnen apps downloaden waarmee zij hun eigen telefoonnummer in de display van de ontvanger kunnen vervangen door een telefoonnummer van iemand anders, slimme software dus. Zo kunnen zij ieder willekeurig telefoonnummer invullen en dus ook dat van mij. De ontvangende partij ziet dan in de display mijn nummer, terwijl ik helemaal niet bel. Er wordt dus niet echt vanaf mijn nummer gebeld en het staat ook niet in mijn belgeschiedenis. En dat wordt uiteraard gebruikt voor oplichtingpraktijken.”

“Waarom doen ze dat en wat kan ik ertegen doen? vroeg ik me natuurlijk af. Ze gebruiken een 06-nummer omdat een privénummer of onbekend nummer vaak wordt weggedrukt. Het antwoord op de tweede vraag is kort: niks. Je kunt het niet tegengaan. Het is blijkbaar ook lucratief want het stopt niet. Een ander nummer nemen geeft enorm veel rompslomp en nul garantie. Ook dat is dus geen optie.”

Van den Berg deed uiteraard melding gedaan bij de politie. “Je weet immers nooit wat voor frauduleuze zaakjes er besproken worden met mijn nummer als referentie. Ook heb ik melding gedaan bij mijn provider. Wat opvalt is dat de inwoners van Haarlemmermeer bovengemiddeld veel last hebben van hackers en spoofing. Blijf dus alert. Heb je het idee dat er iets niet klopt? Dat is dan meestal zo en trap er niet in.”

advertentie
advertentie