De verschillen in beeld: links de wens van de bewoners, rechts de interpretatie van de gemeente.
De verschillen in beeld: links de wens van de bewoners, rechts de interpretatie van de gemeente. Aangeleverd

Welke jaren dertig stijl past het beste bij Badhoevedorp?

6 september 2022 om 15:33 Overig

BADHOEVEDORP De Dorpsraad Badhoevedorp is niet blij met het Beeldkwaliteitsplan nieuwe Centrum en de interpretatie van de jaren dertig stijl. Donderdag 8 september wordt dat in het dorpshuis kenbaar gemaakt tijdens een gemeentelijke informatieavond over de plannen. 

Bart Baltus van de dorpsraad: “De vernieuwing van het centrum is een unieke kans, eentje die weinig dorpen in Nederland krijgen. Het is ook een eenmalige kans. Bewoners willen dat het centrum kleinschalig blijft en een dorps karakter behoudt. Ze zijn bang dat het een mislukt stadsplein wordt.”

Hij is evenals de andere leden van de dorpsraad niet te spreken over de bouwstijl en sfeer die de gemeente voor ogen heeft. “Dorpsbewoners willen graag dat het centrum aansluit bij de sfeer van de rest van het dorp. Zij denken dan aan gebouwen die bestaan uit verschillende gevels naast elkaar, vaak met schuine daken, de pandje-pandje architectuur. Dat bleek onder meer uit de enquête op JouwBadhoevedorp in 2019. Bij de livestream over het centrum in januari 2022 is die stijl niet meer terug te vinden.” 

“Er is volgens ons een duidelijk verschil in interpretatie van de enquêteresultaten uit 2019 en de betekenis van termen als jaren dertig stijl en dorps karakter. De gemeente blijkt de jaren dertig stijl te hebben uitgewerkt voor appartementsgebouwen. Die gebouwen zien er heel anders uit dan de plaatjes die dorpsbewoners kozen. En die verandering is aan de bewoners nooit voorgelegd. Er blijkt een stap in de participatie te zijn over geslagen. Dat hebben we aan de gemeente gemeld. De verantwoordelijk wethouder Nobel heeft hierover in juli tijdens een raadsvergadering gezegd dat hier inderdaad iets fout gegaan is en dat dit gerepareerd moet worden. Daarom komt deze extra bijeenkomst.”  

“Dat is een goede zaak. Het dorp moet zich natuurlijk wel herkennen in de plannen. Als het goed is gaat de gemeente op 8 september proberen duidelijk te krijgen of hun plannen passen bij de voorkeur van de Badhoevedorpers. We hopen dat de gemeente goed luistert naar de bewoners en dit later laten zien in de sfeerbeelden en plannen. Want dat is nu niet zo.”

Hij realiseert zich dat een aanpassing van het document tot vertraging zal leiden. “Dat vinden wij jammer voor de ondernemers, en bewoners die met smart op de herinrichting wachten. Wij zien ook liever dat alles sneller gaat, inclusief de woningbouw, maar we vinden de kwaliteit belangrijker.” 

De werkgroep Centrum van de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp doet een oproep aan bewoners om naar de bijeenkomst in het dorpshuis te gaan, aanvang 19.00 uur. Bezoekers krijgen een presentatie over de keuzes in sfeer en bouwstijl. 

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie