Afbeelding
pr

Basisschool Buitenplaats Nassaupark verwerkt alle leerdoelen in een spelsituatie

9 september 2022 om 08:30 Overig

HOOFDDORP Lina, Safa, Luna en Safiya mogen zich de eerste kleuters van basisschool Buitenplaats Nassaupark noemen. Als bouwers van de toekomst staat hun schooldag in het teken van ontdekken, onderzoeken en ontwerpen. 

Deze  innovatieve onderwijsvorm voor kinderen van nul tot en met dertien gaat uit van de natuurlijke leerstijl van het kind. De nieuwbouw van de school in de wijk  Nassaupark sluit daar straks naadloos bij aan. “We ervaren hoe het concept in de praktijk werkt en nemen de inzichten mee in het ontwerp van de  school”, zegt leerkracht Karlijn Morren-Dodemont. 

Alhoewel de nieuwbouw pas in 2024 opent, is de instroomgroep van Buitenplaats  Nassaupark al gestart in basisschool De Wilgen. Dit geeft de school de kans om het gebouw  te ontwerpen en in te richten met inzichten uit de praktijk. Kwartiermaker Jelle van  Oosteroom staat samen met projectdirecteur Adriënne van Beinum aan het roer van het project- en ontwikkelteam en licht toe: “Het proces is ingericht van visie tot gebouw in plaats van andersom. Het gebouw is het antwoord op hoe we het onderwijs vormgeven.”  

SPELEND LEREN Het uitgangspunt van Buitenplaats Nassaupark is dat de kinderen al spelend tot leren komen in een rijke leeromgeving. De brede ontwikkeling van het kind wordt optimaal gestimuleerd  in de verschillende ‘plaatsen’. Zo is er een ontdekplaats, een bouwplaats, een huisplaats, een  informatieplaats en een eetplaats. 

“Alle leerdoelen worden verwerkt in spelsituaties in plaats van in bijvoorbeeld kringactiviteiten of werkbladen. Het is dé manier waarop kinderen leren. Die ruimte om jezelf te ontwikkelen, zelf te ontdekken en oplossingen te vinden, zetten we voort na de kleuterbouw. Dat maakt deze onderwijsvorm zo vernieuwend”, vertelt leerkracht van deinstroomgroep Barbara Huizenga. “We gaan klasdoorbrekend werken, met activiteiten door de hele school.” Collega-leerkracht en lid van het ontwikkelteam Karlijn Morren-Dodemont: “De aandacht die er is voor gezonde voeding spreekt mij ook erg aan. Elke dag verzorgt de school een - vaak warme - lunch. Kinderen helpen mee in de keuken en leren zo waar de paprika uit de soep vandaan komt.”

VEEL BELANGSTELLING De interesse voor de nieuwe school in de wijk Nassaupark is groot. Het komende jaar breidt  de instroomgroep flink uit. Vanaf 2024 is de nieuwbouw naar verwachting gereed. Opvang en onderwijs sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor  ontwikkelen in een doorgaande lijn gaat. De voordelen ervaren opvangorganisatie SKH en schoolbestuur Meer Primair al op andere locaties. Ouders die benieuwd zijn naar  Buitenplaats Nassaupark zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen in de  instroomgroep. Meer informatie: buitenplaatsnassaupark.nl. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie