Ymere zoekt maatoplossingen maar zal gene huur kwijt schelden.
Ymere zoekt maatoplossingen maar zal gene huur kwijt schelden. pixabay.com

Ymere helpt huurders die stressen over betaling, maar scheldt geen huur kwijt

14 september 2022 om 08:39 Overig

HAARLEMMERMEER Woningcorporatie Ymere laat weten klaar te staan voor huurders die in aantoonbare, acute huurbetalingsproblemen komen door sterk opgelopen kosten van het dagelijks leven. “Die stress is vreselijk. We bieden hulp en leveren financieel maatwerk”, zegt Erik Gerritsen, directieraad-voorzitter van Ymere. “Want alles begint met een dak boven je hoofd. Ook als het leven tijdelijk onbetaalbaar dreigt te worden als je een lager inkomen hebt.” 

“Veel van onze huurders maken zich nu grote zorgen of ze straks wel kunnen rondkomen. Inflatie, energiecrisis, boodschappen. Alles is in korte tijd heel veel duurder geworden. ‘Waar moet ik het allemaal van betalen?’ vragen veel van onze huurders zich af. En terecht”, zegt Gerritsen. 

“Trek daarom op tijd aan de bel als je merkt dat het misloopt. Hoe eerder, hoe beter. Steek je kop niet in het zand”, adviseert Gerritsen. “We schelden geen huren kwijt, maar we helpen je wél met een maatwerkoplossing. Dat is alvast een zorg minder. En we maken huurders wegwijs als ze ook van andere organisaties hulp nodig hebben.” 

Ymere doet ook een klemmend beroep op andere partijen om huurders die in financiële nood zitten te helpen. Van energiemaatschappijen tot supermarkten, van gemeenten tot het Rijk.  Gerritsen: “We kunnen het niet alleen!” Uit recente onafhankelijke onderzoeken blijkt dat veel huishoudens in energie-armoede leven, dit geldt voor 1 op de 3 Ymere-huurders. Meer dan tien procent van het besteedbaar inkomen gaat dan op aan energielasten.  

Energiearmoede wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren: lager inkomen, gedrag, grootte van de woning en huishouden. Natuurlijk speelt ook mee in welke mate een woning is geïsoleerd. Gerritsen: “Vergis je niet. Ook huurders in een woning met energielabel A-B kunnen te maken hebben met energiearmoede.” 

Verbeteren van de inkomenspositie van de laagste inkomens is een belangrijk onderdeel van de oplossing. “Zo pleitten we bij het Rijk niet alleen voor een extra maand huurtoeslag voor sociale huurders, maar helpen gemeenten nu ook bij het actief vinden van onze huurders die recht hebben op de energietoeslag van 1.300 euro”, zegt Gerritsen. “Dan blijft er géén geld op de plank liggen wat voor huurders met een laag inkomen bedoeld is.” 

Daarnaast versnelt Ymere het verbeteren van woningen. Minder dan 10 procent heeft nog een energielabel EFG. “De afgelopen jaren maakten we al een grote inhaalslag. En dat we versnellen we jaarlijks door nog eens circa 600 extra woningen te isoleren 40 miljoen euro. Want een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening”, zegt Gerritsen. “De snelheid waarmee we dat kunnen doen wordt vooral bepaald door de beschikbaarheid van schaarse vakmensen en bouwmaterialen.” 

Verder informeert Ymere huurders hoe ze energie kunnen besparen en waar ze terecht kunnen voor gratis advies hierover aan huis door gespecialiseerde energiecoaches. Ook worden huurders, in samenwerking met gemeenten, actief benaderd. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie