Afbeelding
Trudy Witteman

‘Badhoevedorp voelt zich niet serieus genomen’

Overig

BADHOEVEDORP Druk bezocht, positieve reacties en kritische opmerkingen. De informatiemarkt over de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp in een notendop.

Veel belangstelling gaat deze zaterdag 24 september uit naar de maquette van het dorp die centraal in de grote zaal van het dorpshuis staat opgesteld. Met in het rood de nieuwbouw van Quatrebras, het centrum en Schuilhoeve. Aan de zijkanten het nodige  beeldmateriaal van de vele projecten. “De informatiemarkt geeft een goed beeld van wat er op ons af gaat komen”, zegt een stel tegen elkaar. Na de omlegging van de A9 is er al veel gebeurd, maar rustig is het voorlopig nog niet in Badhoevedorp. Niet vanwege de bouwdrift, niet vanwege de onvrede die er is over hoe het centrumgebied eruit moet komen zien. 

Ze staan bij de maquette en wijzen elkaar een rode blokkendoos aan in het hart van het dorp. Het heeft wat weg van een datacentrum, maar dat is het niet, leggen Ronald Suring (75) en Fred Feijen (70) uit. “Het is het dorpscentrum met winkels, woningen en een gezellig plein met terrasjes. Laat dat gezellig maar weg. Wat de gemeente voor ogen heeft is een ‘Hoofddorp Light’. Een kopie van het Burgemeester van Stamplein, de grootste mislukking van Hoofddorp. Badhoevedorp heeft gekozen voor een ontwerp in de jaren 30-stijl, prachtig aansluitend bij de rest van dorp. En wat doet de gemeente? Die komt met een appartementengebouw dat middels bepaalde stijlkenmerken de indruk moet wekken dat het op de jaren 30 lijkt. Het is en blijft een blokkendoos en daarmee een ongezellig plein. En dan durft de architect met droge ogen te beweren dat het plein een dorpse uitstraling heeft. Het dorp voelt zich niet serieus genomen.” 

Fred Feijen woont sinds 1980 in de Valkstraat. Zijn jaren 30-woning heeft als voorbeeld gediend hoe het centrum zou moeten worden. De online peiling over het concept-beeldkwaliteitsplan voor het midden van het centrumgebied gaat hij zeker invullen. “Voorzien van heel wat kritische noten.” 

Suring en Feijen weten zeker dat de gemeente het vogeltje over het touwtje heeft laten vliegen. “Wat ze hadden moeten doen is simpelweg de jaren 30-winkels aan de Pa Verkuijllaan kopiëren en er een paar woonlagen bovenop bouwen. Het is ook de stijl van het winkelcentrum aan de Binnenweg in Heemstede die bij de Badhoevedorpers met stip op nummer 1 staat, maar waar helaas niet voor gekozen is.”

Later meer

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie