Radin Alizade is trots op zijn vele bekers die hij al heeft gewonnen.
Radin Alizade is trots op zijn vele bekers die hij al heeft gewonnen. Eigen foto

Radin Alizade is Nederlands kampioen bowlen

Overig

HOOFDDORP De 12-jarige Radin Alizade mag zich ‘eindelijke’ Nederlands Kampioen bowlen noemen. “En daar ben ik heel blij mee, ik werd altijd tweede en nu uiteindelijk ben ik eerste geworden”, aldus de enthousiaste bowler uit Hoofddorp.

Radin is op zijn zevende begonnen met bowlen. “Wij woonden toen nog in Haarlem en daar deed mijn vader aan bowlen en ik ging wel eens mee. In vond het ook wel leuk en bleek er goed in te zijn. Je moet wel veel trainen, want alleen talent is niet genoeg.”

De inmiddels in Hoofddorp wonende scholier is dit jaar begonnen op het Haarlemmermeer Lyceum waar hij de Dalton-opleiding volgt. Naast zijn school is Radin vier keer per week te vinden op de bowlingbaan van Claus in Hoofddorp. “Ik ben lid van de Bowling Vereniging Haarlemmermeer (BWH), wij trainen en spelen bij Claus. Elke week spelen we in een competitie tegen andere bowlingverenigingen. Daar doen ook bowlers uit het buitenland aan mee. Zelf speel ik ook regelmatig toernooien in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland of Denenmarken.”

Begin september vond het Nederlands Kampioenschap plaats. Hier wist Radin samen met zijn maatje Eric de Mes, van Bowling Vereniging Amstelveen duo kampioen te worden. Op datzelfde NK pakte de jonge Hoofddorper ook de titel als solo bowler. “Dat was in de categorie t/m 13 jaar”, legt Radin uit. “Bij BWH ben ik eerste geworden, en alle andere eerste bowlers van verenigingen spelen dan tegen elkaar. Een soort NK dus. Meestal werd ik op zo’n toernooi tweede en nu ben echt heel blij dat ik gewonnen heb en op de eerste plaats ben geëindigd.”

Radin is dol op het spelletje, zo heeft hij zelf vijf bowlingballen, iedere bal weegt 12 pond. “Het zijn vier speciale strike-ballen en één spare-bal. Mensen denken vaak dat bowlen gezellig met een biertje wat ballen gooien is, maar vergis je niet, het is een echte sport. De techniek is dat je met je hand de bal laat draaien. De bal gaat dan hoeken, zo noemen wij dat, hij maakt een bocht naar links en dan wordt het rommelig bij de pins (red.: pionnen) zodat die makkelijker en eerder omvallen. Ook in de ballen zit dus verschil. De strike-bal heeft een kern zitten, dat is nodig om de bal te kunnen hoeken.” 

Om met die ‘zware’ ballen vier tot vijf keer in de week te kunnen bowlen traint Radin ook thuis. Elke moment als hij voor de televisie zit is hij met gewichten aan het heffen om meer kracht in zijn armen te krijgen. “Ooit hoop ik zo goed te zijn dat ik in Amerika kan spelen, daar wordt miljoenen verdiend met bowlen.”

Afbeelding
advertentie
advertentie