Er dreigt door de nieuwe regelgeving minder gebouwd te worden in Haarlemmermeer.
Er dreigt door de nieuwe regelgeving minder gebouwd te worden in Haarlemmermeer. Jan Aukus

VVD en HAP: ‘Nog een keer kritisch kijken naar opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht’

3 oktober 2022 om 11:16 Overig Tips van de redactie

HAARLEMMERMEER Opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht hebben niet altijd het gewenste effect van het weren van speculanten. De regels kunnen zelfs zorgen voor minder bouwplannen en ZZP’ers een oudedagvoorziening ontnemen. Dit stellen VVD en HAP. Ze willen hierover donderdag een debat in de gemeenteraad.  

Sinds juli geldt er in Haarlemmermeer een opkoopbescherming waarbij kopers een woning tot 460.000 euro zelf moeten betrekken en er minimaal vier jaar moeten wonen. Zo moeten speculanten en stijgende prijzen worden tegen gegaan. 

Fractievoorzitter Beryl van Straaten van VVD stelt dat de wereld in korte tijd is veranderd en dat de maatregel wellicht al is achterhaald: “Dat komt vooral door de stijging van de hypotheekrente. Bovendien is het Rijk bezig met plannen om de woningmarkt vlot te trekken en om voor midden- en lage inkomens in het recht op een woning te kunnen voorzien. De regels stapelen zich in sneltreinvaart op.”

De reacties van inwoners, ondernemers en ontwikkelaars geven voor VVD en HAP aanleiding om nog eens kritisch te kijken naar die opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht. “Wij staan achter de gedachte van deze regeling, maar door wat we horen lijkt het tegenovergestelde te ontstaan: er zal minder gebouwd worden en het eigendomsrecht van ZZP’ers wordt zodanig ingeperkt dat hen de mogelijkheid wordt ontnomen om als zelfstandig ondernemer te zorgen voor een oudedagvoorziening of voor het spreiden van ondernemersrisico”, zo denkt Van Straaten. 

Johan Rip van de HAP is het met haar eens: “Wij zijn door veel ZZP’ers benaderd die voor hun oudedagvoorziening nu een appartementje willen kopen en verhuren. Daar is niks mis mee” aldus fractievoorzitter . “En wanneer ben je volgens onze opkoopbescherming een grote belegger in Haarlemmermeer? Met de huidige inflatieontwikkelingen dreigt ‘betaalbaar wonen’ steeds verder weg te geraken. Je moet altijd over dit onderwerp willen praten. Wonen is onze grootste prioriteit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie