Danny Castien en Astrid Jonker op het EK rolstoeldansen
Danny Castien en Astrid Jonker op het EK rolstoeldansen Miranda Moleman

Rolstoeldanspaar straalt op Europees Kampioenschap in Praag

3 november 2022 om 13:13 Overig

HOOFDDORP In het weekend van 28-30 oktober vond het Europees Kampioenschap rolstoeldansen plaats in Praag, Tsjechië. Als gevolg van de coronacrisis pas vier in plaats van twee jaar na het vorige. Een danspaar van Walking Wheels stichting rolstoeldansen uit Hoofddorp neemt voor het eerst deel aan een EK en danst in de categorie Combi standaard dansen klasse 2. Hoewel zij niet verder komen dan de herkansingen hebben zij Nederland prima vertegenwoordigd in een veld van twaalf paren en zes nationaliteiten.

Astrid Jonker uit Nieuw-Vennep en Danny Castien uit Haarlem mogen dansen op deze wedstrijd, waar naast combi-dansen en duo-dansen ook verschillende categorieën singles op het programma staan. Het evenement duurt drie dagen. Op de eerste dag, vrijdag 28 oktober, komt de Nederlandse Rosanna Schellekens uit Rosmalen, de enige andere afvaardiging vanuit Nederland, in actie in de Women Single 2 Freestyle. Ook zaterdag danst Schellekens in Single women 2 haar vijf dansen. Diezelfde middag mogen Jonker en Castien de vloer op voor hun vijf standaard (ballroom) dansen. In totaal twaalf paren staan op de vloer, verspreid over twee series. Het Walking Wheels-paar start vol adrenaline hun eerste dans; Engelse wals. Door alle nervositeit en spanning gaat die niet helemaal zoals gehoopt, maar de kop is eraf!

De Tango en de Weense Wals beleven ze als in een roes, alleen aandacht voor hunzelf en zijdelings de paren in hun omgeving. In de Slow foxtrot moeten ze in de eerste serie de vloer op en dat is pittig direct na de Weense Wals. Meerdere van hun figuren bestaan uit een hele serie van bewegingen. Soms lukt het niet deze tot het einde uit te dansen doordat er andere paren op hun pad komen. Voor de gemiddelde toeschouwer niet zichtbaar dat zij het figuur afbreken en een andere richting met nieuwe actie kiezen, voor henzelf wel jammer omdat een dergelijke reeks mooi uit komt als hij achter elkaar uitgevoerd kan worden. Tot slot dansen ze de Quickstep en geven zij alles wat zij nog in zich hebben.

In de herkansingen staan nog negen paren op de vloer, waarvan uiteindelijk nog drie door mogen naar de finales. De loting is Jonker en Castien gunstig gezind, de Weense Wals en de Quickstep dansen ze in de tweede serie, met slechts drie andere paren op de vloer. Weer vijf dansen vol focus op elkaar, de  muziek, hun choreografie en (een paar van) de technische aanwijzingen van hun trainer; nl. hun danshouding en daarmee het totale plaatje. Uiteindelijk komen zij moe maar tevreden van de dansvloer. Hun doel voor deze wedstrijd; in elk geval zorgen dat je zichtbaar bent als paar op de vloer, is bereikt. Dat ze niet doorgeplaatst zijn naar de finale is dan ook niet erg. Het is mooi om deze ervaring te mogen opdoen en mee te nemen als input voor de volgende trainingen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie