Crowne Plaza staat momenteel leeg.
Crowne Plaza staat momenteel leeg. Ton Dijkstra / BDU

Asielzoekers en statushouders ondergebracht in Hoofddorps hotel

Overig

HAARLEMMERMEER De gemeente wil oplopend de komende jaren een flinke groep asielzoekers en statushouders huisvesten in hotel Crowne Plaza in Hoofddorp. Dat is overeengekomen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het hotel is met die reden aangekocht door de gemeente.

Van het nu leegstaande hotel wordt het eerste jaar 90% van de 242 kamers gebruikt door COA, aflopend tot 40% in 2026 en 2027. De gemeente maakt zelf gebruik van 10% in 2023, 25% in 2024 en 2025, 40% in 2026 en 2027 voor opvang van bijzondere doelgroepen. Daarmee realiseert Haarlemmermeer de wettelijke verplichting voor het opvangen van bijzondere doelgroepen. 

De aankoop is mogelijk dankzij het voorkeursrecht in het stationsgebied, waarbij eigenaren verplicht zijn om wanneer zij hun percelen verkopen, deze eerst aan de gemeente te koop aan te bieden. 

Het COA voert het beheer van het totale pand. De gemeente neemt de controle op zich. Na het tijdelijke gebruik, zal de locatie onderdeel worden van de herontwikkeling van het gebied met als doel onder andere het realiseren van woningen.

Naast het gebruik door het COA wil de gemeente het pand inzetten om flexibel gebruik mogelijk te maken voor bijzondere groepen als statushouders, spoedzoekers, studenten en jongeren. De huuropbrengst zal niet kostendekkend zijn. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het plan. 

Het Crowne Plaza aan het kruispunt van de Kruisweg en de Van Heuven Goedhardlaan staat ruim twee jaar te koop. De comfortabele kamers in het hotel waren ten tijde van de verhuur onder andere uitgerust met airconditioning en koffie- en theefaciliteiten. In de stijlvolle Clubkamers beschikten gasten over extra ruimte, een iPod dock en konden ze films kijken op de flatscreen televisie.  

advertentie
advertentie