Jurgen Nobel en Jeroen Marsman van SBB tekenden donderdag een overeenkomst voor de grond op de locatie.
Jurgen Nobel en Jeroen Marsman van SBB tekenden donderdag een overeenkomst voor de grond op de locatie. Aangeleverd

Uitdagende houtbouw in Zwanenburg getekend

Overig

ZWANENBURG Voor de zomervakantie van 2023 gaat de eerste schop in de grond voor een duurzaam appartementengebouw op het terrein van de voormalige mavo in Zwanenburg. Er komen duurzame koopappartementen. Woningbouwwethouder Jurgen Nobel en Jeroen Marsman van SBB tekenden donderdag een overeenkomst voor de grond op de locatie.

De appartementen komen aan de Dennenlaan in Zwanenburg. Het gaat om zestien woningen in het middeldure en twee appartementen in het dure segment die het bedrijf straks zelf gaat verkopen.

Zowel de buitenkant als de binnenkant van het appartementengebouw zijn grotendeels van hout, reden waarom het markante gebouw de toepasselijke naam ‘Nieuw Hout’ kreeg. Het staat in het park tussen de bomen, waardoor de houten materialen extra natuurlijk uitkomen. De gevelbekleding bestaat voornamelijk uit duurzaam geproduceerde houten latten. 

Het gebouw is vooruitstrevend in klimaatadaptie. Een voorbeeld: langs de gevels komen verzonken plantenbakken waarmee de biodiversiteit wordt verrijkt. Ook komen er nestkasten voor vogels en vleermuizen. Een watertank vangt regenwater op dat wordt gebruikt voor het groene dak en het vele groen rondom het gebouw. Bij neerslag gaat het regenwater in de waterplas rondom het gebouw. Alleen bij extreme neerslag wordt het afgevoerd naar de riolering.

Het gebouw en de grond rondom het gebouw zijn zo ontworpen dat mensen, dieren, planten en water met elkaar verbonden zijn. Het hoofdtrappenhuis krijgt volledig glazen gevels en een glazen dak. Als privacy schermen tussen de individuele balkons komen planten die in de zomer meer privégevoel geven en in de winter meer licht naar binnen laten. 

advertentie
advertentie