René en Willemijn bij de oude oven die vervangen gaat worden.
René en Willemijn bij de oude oven die vervangen gaat worden. Trudy Witteman

Bakkerij Dijkzeul probeert te overleven

6 december 2022 om 10:01 Overig

VIJFHUIZEN Hoge energiekosten, alsmaar stijgende prijzen van de grondstoffen. Het zijn zware tijden voor warme bakker Dijkzeul. Er zijn zorgen over de toekomst. Toch proberen René en Willemijn de moed erin te houden.

Op 1 januari loopt het huidige vaste energiecontract af en wordt een veel duurder, variabel tarief van kracht. Tel daar de sterk gestegen prijzen van onder meer tarwe vanwege de oorlog in Oekraïne, bij op en het mag duidelijk zijn dat het sympathieke bakkersechtpaar zich grote zorgen maakt. 

Tarwe en boter bijvoorbeeld, zijn inmiddels verdubbeld in prijs en het eind is nog niet in zicht. Ook de loonkosten zijn gestegen. Noodgedwongen heeft de bakker het afgelopen jaar de prijzen moeten verhogen, maar de prijsstijgingen volledig doorberekenen, is geen optie stelt René die zijn uiterste best doet het populaire wit-, bruin- en volkorenbrood onder de drie euro te houden. Hij en zijn vrouw hebben een prachtige zaak opgebouwd waar de loop goed in zit en dat willen ze uiteraard graag zo houden. 

“Het is reuze spannend. Je weet niet waar het heen gaat. Er zijn al de nodige collega’s gestopt, maar aan dat doemscenario willen we niet denken. We blijven optimistisch en weten zeker dat we het gaan redden.” En het steunpakket van de overheid dan? “Daar zitten zoveel haken en ogen aan dat we er maar niet eens aan beginnen”, zegt René. In de kosten snijden is niet zo eenvoudig. “We hebben overwogen om niet meer de hele week open te zijn, maar dat lijkt niet te hoeven gebeuren. Inleveren op de kwaliteit van de producten door minder goede grondstoffen te gaan gebruiken, willen we niet. Minder personeel kan niet, evenals het verkleinen van het assortiment. En harder werken gaat ook niet. Ik maak al weken van tachtig uur.”

ZONNEPANELEN Door de ovens, twee op gas en een op elektra, gebruikt de bakkerij veel energie. In januari zouden ze alle drie vervangen worden, maar vanwege alle onzekerheden is één nieuwe gasoven geannuleerd. Geprobeerd wordt ze nóg efficiënter te gaan gebruiken. Om het bedrijf duurzamer te maken heeft de bakker in oktober liefst 28 zonnepanelen gekocht. Vanwege de lange levertijden kunnen ze pas in juli volgend jaar geïnstalleerd worden. De energiecrisis maakt dat er slimme oplossingen worden bedacht, weet René. 

“Een bakker in het Westland koopt gas in samen met een aantal tuinders en bij twee bakkers in Nederland staat een installatie die van oud brood biogas maakt dat aan het aardgas toegevoegd kan worden.” René en Willemijn kijken elkaar aan. ”We zitten in een zware storm en doen er alles aan om geen schipbreuk te lijden”, klinkt het vastberaden.

Door Frans Witteman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie