Een centrum in jarendertig stijl met een dorps karakter.
Een centrum in jarendertig stijl met een dorps karakter. Aangeleverd

Ruim 600 Badhoevedorpers stemmen voor een centrum in jarendertig stijl en een dorps karakter

27 december 2022 om 15:00 Overig

BADHOEVEDORP Badhoevedorpers konden zich afgelopen najaar in twee bijeenkomsten en door middel van een online peiling uitspreken over een beeldkwaliteitsplan voor het vernieuwde centrum van Badhoevedorp. Aan dit beeldkwaliteitsplan deden 628 mensen mee. Een plan waarin duidelijk komt te staan hoe de nieuwbouw eruit komt te zien en welke bouwstijl er gekozen gaat worden. 

De bewoners waren duidelijk. Zij willen een centrum met een dorpse uitstraling die past bij de bestaande jarendertig-bouwstijl. Jurgen Nobel, verantwoordelijk wethouder voor de woningbouw in Badhoevedorp: “Er staat hier veel te gebeuren.” Hij ziet dat de ideeën en wensen van de bewoners niet helemaal overeenkomen met die van de ontwikkelaars. “De sfeer van de jaren dertig woningen en het dorpse karakter is voor veel inwoners erg belangrijk. Dat wordt nu nog niet voldoende teruggezien in de plannen voor Centrum Midden. Dat signaal is duidelijk en dat heb ik dan ook bij de ontwikkelaars overgebracht.” 

Ook de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp benadrukt de wensen van de bewoners. Bart Baltus zegt hierover: “Wij zijn blij met deze uitspraak van de wethouder. Badhoevedorp kenmerkt zich door jaren dertig woningen. De bewoners verwachten dit in het nieuwe centrum terug te zien in een dorpse uitstraling met jaren 30-bouwstijl met veel variatie. Dat hebben we al eerder aangegeven bij ontwikkelaars en gemeente. Het begint erop te lijken dat de plannen die kant op bewegen. Wij hopen dit terug te zien in het Beeldkwaliteitsplan. Dat zou goed nieuws zijn voor Badhoevedorp.”

De dorpsraad liet tijdens de eerdere bijeenkomsten weten dat er een duidelijk verschil in interpretatie van de enquêteresultaten uit 2019 en de betekenis van termen als jaren dertig stijl en dorps karakter. “De gemeente blijkt de jaren dertig stijl te hebben uitgewerkt voor appartementsgebouwen”, viel toen op tekenen vanuit de dorpsraad. “Die gebouwen zien er heel anders uit dan de plaatjes die dorpsbewoners kozen. En die verandering is aan de bewoners nooit voorgelegd. Er blijkt een stap in de participatie te zijn over geslagen. Dat hebben we aan de gemeente gemeld.”

Wethouder Nobel heeft dit signaal nu opgepakt. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het beeldkwaliteitsplan. Dit is vermoedelijk in 2023. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie