Afbeelding
Trudy Witteman / BDU

Vernieuwd hart Spaarndam: Dorpscentrum huiskamer van gemeenschap

11 maart 2023 om 21:29 Overig

SPAARNDAM Het heeft voor discussies, kopzorgen en grijze haren gezorgd, maar het resultaat mag er zijn. De metamorfose van het Dorpscentrum is enorm. Afgelopen vrijdag werd het vernieuwde hart van Spaarndam officieel geopend.

Na een zware operatie liep het hart van Spaarndam al een tijdje als een zonnetje, maar voor de officiële overdracht van de ex-patiënt aan de dorpsgemeenschap diende alle agenda’s op elkaar te zijn afgestemd. En dat duurde even. Maar 10 maart was het dan zover dat wethouder Charlotte van der Meij van Haarlemmermeer, haar collega Diana van Loenen van Haarlem en Bernt Schneiders namens de mede-geldschieters Stichting Leefomgeving Schiphol en het VSB-fonds, de plaquette in de centrale hal konden onthullen. Waarna Theo van Heese namens de dorpsraad en Ron van der Aar namens de ondernemersvereniging een fraai uitgevoerd dorpswapen aanboden.

Zonder slag of stoot is de interne verbouwing en renovatie niet gegaan, brengt Hans van den Hoogen, voorzitter van Stichting Dorpscentrum Spaarndam, de gigantische klus in herinnering. Voordat van een geslaagde modernisering gesproken kon worden is er vanaf de start van het traject in 2015 heel wat water door Zijkanaal C gestroomd, blijkt uit zijn woorden. Maar ook dat het dorp beschikt over een leger aan vrijwilligers die met de Spaarndamse mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’ hebben geholpen met opruimen, slopen, bouwen en schilderen. In totaal liefst 4000 manuren. “Mede dankzij hen is het gebouw de huiskamer van de Spaarndammers van Oost en West geworden”, weet Van den Hoogen. “De plek waar we graag komen om elkaar te ontmoeten, te sporten, te kaarten en te discussiëren. De plek waar we ons welkom voelen.” Schneiders die als oud-burgemeester van Haarlem het dorp goed kent, beaamt het: “Als we een samenleving met cohesie willen hebben we plekken als deze nodig.” Ook wethouder Van der Meij, eveneens onder de indruk van wat is gerealiseerd, prijst de vrijwilligers. “Dat er zóveel zijn zegt veel over de sfeer in het dorp.” Het lijstje is nog niet af. Naast de huiskamer moet nog een pluktuin voor de jeugd gerealiseerd worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie