De huidige speeltuin Elspeterbos in wijkpark Overbos
De huidige speeltuin Elspeterbos in wijkpark Overbos Eigen beeld

Bewoner roept medebewoners op mee te denken over invulling speeltuin Elspeterbos

15 maart 2023 om 15:57 Overig

HOOFDDORP De gemeente Haarlemmermeer wil dat de jeugd leuk en veilig buiten kan spelen en sporten. Elk jaar is er een controle of speelplekken voldoen aan de kwaliteitseisen en veiligheid. Ook wordt er regelmatig gekeken of speelplekken anders moeten worden ingericht. De gemeente legt daarvoor graag haar oor te luister bij de inwoners, maar vooral bij de kinderen.

Zo kregen omwonenden van de speeltuin aan Elspeterbos, ter hoogte van de nummer 40 tot en met 46, afgelopen week een brief thuisgestuurd over het vernieuwen van de speelplek aan Elspeterbos. In de brief is te lezen dat de gemeente de grotere toestellen wil behouden en de kleinere toestellen wil verwijderen. De speeltuin wordt geschikt gemaakt voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar. Volgens een inwoner uit de buurt (naam is bekend bij de redactie) blijft er voor de jongere kinderen, die juist gebruik maken van de toestellen, qua aanbod niets over. Het zijn kinderen tot 4 jaar die overdag thuis zijn en met hun ouders, oppas of opa’s en oma’s graag naar de speeltuin gaan. 

“Deze kinderen kunnen daar straks niet meer terecht”, aldus de buurtbewoner. “Ook de jongere schoolgaande kinderen willen vaak zelf of onder begeleiding van een volwassene met buurtkinderen of klasgenootjes spelen. Straks is er voor hen dus ook geen aanbod meer.” 

WEINIG

In de huidige situatie is te zien dat kinderen de speeltuin niet aantrekkelijk genoeg vinden. Ze spelen er kort, en het klimtoestel, dat in het voorgestelde plan blijft staan, wordt amper gebruikt omdat het weinig speelmogelijkheden heeft. “Dit geven de kinderen zelf aan. Het is dus heel goed dat de gemeente deze speeltuin wil vernieuwen, alleen zou eigenlijk de hele speeltuin op de schop moeten.”

Momenteel wordt het park overdag vooral gebruikt voor doorgaand fiets- en wandelverkeer, door hondenbezitters en in de middag en avond is het met name een ontmoetingsplek voor jongeren. “Maak van het wijkpark, waar verder nog een kabelbaan, een fietscrossbaan, een voetbalveld, een basketbalveld en een overdekte hangplek voor jongeren aanwezig is, een aantrekkelijke plek voor jong en oud en zorg dat mensen dus langer in het wijkpark willen verblijven.” 

WIJKFEEST

Met een mooie grote aantrekkelijke speeltuin in het park is er een fijne ontmoetingsplek voor alle kinderen en hun ouders en verzorgers in Overbos. Het wijkfeest in de zomer laat zien dat de bewoners het park dan wel weten te vinden. “Hoe mooi zou het zijn als dit niet 1 dag per jaar is, maar alle dagen?”  

Voor de gemeente speelt de stem van de kinderen bij het opknappen van speelplekken een grote rol. Voor het opnieuw inrichten van de speelplek werkt de gemeente samen met firma Kompan. Dit bedrijf is specialist in het ontwerpen en opknappen van speelplekken. Zo zijn er afgelopen week twee online bijeenkomsten geweest waar bewoners met hun vragen terecht konden, en een reactie achterlaten. “Op dinsdag 21 maart om 17.00 uur zal er een online ontwerpbijeenkomst worden georganiseerd waarin kinderen, bewoners en de gemeente samen een ontwerp maken voor deze speeltuin. Bij deze een oproep aan de bewoners van Overbos om je stem te laten horen. Aan de gemeente de vraag om nog eens na te denken over hoe ze het wijkpark gezelliger kunnen maken voor iedereen, te beginnen met een grote wijkspeeltuin als centrale ontmoetingsplek voor alle kinderen.”

De bijeenkomst is te volgen via www.haarlemmermeer.nl/speelplekken en dan ‘Elspeterbos’ aanklikken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie