Quinty van Setten is superblij met haar nominatie.
Quinty van Setten is superblij met haar nominatie. Aangeleverd

Quinty gaat voor de Oscar in de kapperswereld; de Coiffure Award

2 april 2023 om 08:00 Overig

HOOFDDORP De 17-jarige Quinty van Setten is genomineerd voor de Coiffure Award in de categorie Consumer Award, een publieksprijs. De Hoofddorpse leerling is in navolging van wijlen haar oma het kappersvak ingegaan en zal als het allemaal loopt zoals het moet lopen op 31 augustus, de dag dat ze 18 wordt, haar diploma Allround Hairstylist en salonmanagement in ontvangst mogen nemen. 

De Coiffure Award is in 1992 opgezet door Schwarzkopf Professional en Coiffure Media. In deze onafhankelijke haarmodefotografiewedstrijd strijden de beste kappers van Nederland om de felbegeerde Coiffure Award. Als leerling aan de Nederlandse Kappersakademie krijgt Quinty als MBO4 student de mogelijkheid om mee te doen aan deze wedstrijd. “Je moet een plan schrijven”, zegt Quinty. “Als docenten je plan goed genoeg vinden, schrijven ze je in.” 

Alle inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld op de juiste combinatie van het modebeeld. “Kapsel, visagie, styling en fotografie moeten perfect in balans zijn.” Zo’n tweeduizend inzendingen worden beoordeeld. Niet alleen door een Nederlandse jury, ook worden de foto’s doorgestuurd naar Engeland waar ook gejureerd wordt.

STEMMEN

De Hoofddorpse leerling-kapster is genomineerd in de categorie Consumer Award, een publieksprijs. “Dat betekent dus dat het publiek moet stemmen en dat de foto met de meeste stemmen met de award naar huis gaat. Ik hoop dan ook dat iedereen op mij gaat stemmen”, lacht Quinty. “Dat kan via www.coiffureaward.nl/stemenwin, dan foto nummer 20 aanvinken, onderaan de gegevens in te vullen en op ‘stem’ klikken.” Stemmen ook via sms; sms CA <spatie> 20 naar 4004 (0,80 eurocent per bericht, plus de kosten van het gebruik van je mobiele telefoon).

Tekst gaat onder de foto verder.


Foto nummer 20, waarmee Quinty hoopt te winnen. - Alexander Sporre

Op zondag 14 mei worden de winnaars van de 31ste editie van de Coiffure Award tijdens een gala-avond bekendgemaakt. “Alle genomineerden zijn daar aanwezig, in galajurken. De hele avond staat in het teken van haarmode en fashion. Dat wordt een hele bijzondere en gave avond.”

LOGISCHE STAP

Quinty wist al van kinds af aan dat zij kapster wilde worden. “Mijn oma was kapster en ik keek eigenlijk altijd al naar haar op. Wat zij deed, wilde ik ook. Ik heb mijn oma helaas op jonge leeftijd verloren, dus maakt zij niet mee wat ik allemaal bereikt heb.” 

Voor Quinty is de stap naar deze kappersopleiding dan ook een logische stap. “Vanaf moment één dat ik een schaar in mijn handen had, ging het goed en wist ik echt zeker dat ik kapster zou worden. Het kappersvak is een mooi vak. Je maakt klanten blij met hetgeen waar zij in de ochtend naar kijken, en in de avond mee gaan slapen; hun haren.” 

Vanaf moment één dat ik een schaar in mijn handen had, ging het goed en wist ik echt zeker dat ik kapster zou worden

Kapster zijn is ook een sociaal vak volgens de 17-jarige leerling. “Gezellig met mensen kletsen en nieuwe verhalen aanhoren. Ik hou ervan om te praten, zou daarom ook nooit een baan willen hebben waar ik stil moet zijn of zitten.” 

HERINNERINGEN

Gezelligheid vindt Quinty ook in haar sport. Na jaren te hebben gehandbald, is zij overgestapt op voetbal. “Ik speel nu in een super leuk en gezellig meidenteam, waar het vooral draait om plezier hebben. Gezellig uitgaan met vrienden en vriendinnen blijft natuurlijk altijd leuk. Ik hoop in de toekomst leuke herinneringen te mogen maken. Ben nog super jong en heb nog een lange tijd te gaan om dit te gaan doen, dus dat moet helemaal goed komen.” 

DIPLOMA

Quinty volgt de opleiding MBO4, Alround Hairstylist & Salonmanager aan de Nederlandse Kappersakademie in Amsterdam. Deze opleiding duurt twee jaar, na zes weken gaan de leerlingen al direct praktijkervaring opdoen in de salon op school. Hier behandelen zij de klanten onder begeleiding en eindcontrole van de docenten. “Over 5 maanden, op 31 augustus, de dag dat ik 18 wordt, is de grote examenuitreiking in de Maassilo te Rotterdam. Dan heb ik mijn mbo en NKA diploma, en kan ik aan de slag in een professionele salon. Ervaring opdoen en verder uitgroeien tot een topkapster.” 

Het is nu eerst afwachten of Quinty in mei met Coiffure Award naar huis gaat. Een belangrijke stap in haar carrière als kapster, want deze prijs wordt ook wel de Oscars onder de kappers genoemd. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie